Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Gebruikerstest Canon EOS 7D

Gepost : 2009-11-18 22:00
Van Canon Nederland ontvingen wij de Canon EOS 7D voor een uitgebreide review. Met de Canon EOS 7D doorbreekt Canon de traditie dat camera's uit het hogere middensegment beginnen met een tiental als cijfer, zoals jaren het geval was met de 10D, 20D, 30D, 40D en uiteindelijk de 50D. De reden dat Canon deze traditie doorbreekt is omdat de 7D gemaakt is volgens een heel ander concept en daarom ook niet echt in het bovengenoemde rijtje thuis zou horen.

De Canon EOS 7D in een notendop
De EOS 7D is een 18 megapixel digitale spiegelreflex camera met een APS-C formaat CMOS sensor die door Canon zelf is ontwikkelt. De beeldverwerking gebeurt door twee Digic 4 processoren die eveneens door Canon zelf zijn gemaakt. Door de keuze van Canon om twee van deze beeldverwerkende processoren te gebruiken is de camera in staat hier zeer snel in te zijn. Dit betekent fotograferen met een hoge snelheid maar ook filmen in elke denkbare resolutie. Wat te denken over de snelheid van 8 beelden per seconden en dat dan ook nog eens 126 foto's achter elkaar volhouden in JPG (volgens de Canon specificaties bij gebruik met een UDMA geheugenkaart, wij kwamen met een Sandisk Extreme IV niet verder dan 107 foto's in één burst voordat er vertraging optrad. Duh... )

De gevoeligheid van de EOS 7D is niet extreem hoog, zoals bij de 1D mark IV het geval is, maar met een ISO bereik dat loopt tot ISO 12.800 loopt u vast niet tegen een grens aan. De camera presteert gewoon heel erg goed bij hoge ISO waarden en zeker in de gebruikelijke range tot ongeveer ISO 3200 zult u geen belemmeringen tegenkomen, zoals u verderop in dit artikel ook zult lezen in de Aviodrome test.

De zoeker van de camera heeft een 100% dekking en geen verkleinende werking (vergroting1.0x) waardoor het zeer prettig werken is met deze camera. Scherpstellen uit de hand blijft hierdoor zelfs met 18 megapixels redelijk goed te doen, al moet ik eerlijk bekennen dat mijn ogen hier de beperkende factor zijn.

Omdat uit onze mailbox wel blijkt dat heel veel vragen over Canon camera's momenteel gaan over scherpstelling, hebben we hier extra veel aandacht aan geschonken in onze review. Er zijn nogal wat verschillen te melden als het gaat om scherpstelling in eerdere camera's en de scherpstelling in deze camera. Een overzicht:

Totaal anders scherpstelsysteem
De Canon EOS 7D heeft een totaal ander scherpstelsysteem als zijn voorgangers. 19 kruis sensoren zorgen voor een ongekende gevoeligheid in de scherpstelling waardoor bijvoorbeeld met lange lenzen kan worden gewerkt inclusief een extender, zonder dat u gedwongen bent altijd maar het middelste scherpstelpunt te kiezen. Normaliter zijn de scherpstelpunten rondom het midden minder gevoelig en zult u bij lichtverlies door f/5.6 objectieven en slechter aangewezen zijn op de middelste sensor van het scherpstelsysteem, maar deze camera gebruikt 19 van die lichtgevoelige scherpstel-sensoren waardoor u ook een ander scherpstelpunt kunt kiezen.Een ander nieuwtje is dat de EOS 7D als eerste digitale spiegelreflexcamera uit de semi professionele reeks van Canon gebruik maakt van een aparte processor voor de berekeningen van het scherpstelsysteem. Normaliter gebruikte Canon alleen aparte processoren voor deze taak in de 1D camera's, maar met die traditie is nu gebroken waardoor de scherpstelling in de 7D met grotere accuratesse gebeurt, en ook nog eens sneller dan bij de 50D waarmee wij hem konden vergelijken. Uniek is ook de mogelijkheid om scherpstelling te kunnen behouden bij bewegende onderwerpen. Net als concurrent Nikon is Canon met de EOS 7D nu in staat een duidelijk plaatje te maken wat het onderwerp in de foto is waardoor de scherpstelling dit onderwerp kan volgen, zelfs op hoge snelheid en tijdens het fotograferen in een burst van 8 foto's per seconden. Dit konden wij uiteraard niet vergelijken met een EOS 50D, want die heeft deze functie niet.

De scherpstelsensor van de EOS 7D heeft dezelfde dekking als de scherpstelsensor van de EOS 50D, maar omdat er nu 10 extra punten zijn, kunnen er andere combinaties gemaakt worden. De reden waarom Canon niet voor een grotere AF sensor gekozen heeft ligt trouwens in de problemen die grotere AF sensoren hebben met warmte. Wanneer een scherpstelsensor warm wordt, zet deze uit en hierdoor veranderd er zoveel in de berekening, dat het scherpstelsysteem in de problemen zou kunnen raken. Canon heeft om die reden gekozen voor een zelfde formaat scherpstelsensor als in de EOS 50D zit omdat hier geen problemen mee te verwachten zijn door warmte verschillen.

Op meerdere manieren selecteerbare autofocuspunten.
Door te luisteren naar de wensen van fotografen leerde Canon dat er behoefte was aan meerdere manieren om scherpstelpunten te kunnen selecteren. Natuurlijk zijn de manieren die bij de meeste mensen bekend zijn gebleven, maar er zijn er twee toegevoegd die minder bekend zijn:

Enkelvoudig autofocuspunt
De enkelpunt autofocus kennen we natuurlijk al. In deze mode kijkt de camera naar faseverschil in de foto op het gebied waar het geselecteerde scherpstelpunt zich bevind. Toch is er iets bijzonders aan deze mode want het is ook de standaard geworden in de Creatieve Automatische mode. Wanneer de camera in deze mode gezet wordt zal automatisch worden gekozen voor het middelste scherpstelpunt. In andere modes kunt u zelf kiezen welk scherpstelpunt er gekozen wordt.

handmatige selectie met Spot AF
De camera kan ook in de spot AF mode gezet worden. In dit geval wordt ook gebruik gemaakt van een enkel scherpstelpunt, maar nu is dat punt veel kleiner in omvang dan bij de normale enkelpunt autofocus. In de praktijk kwamen wij erachter dat het scherpstelpunt maar fractioneel groter is dan het puntje dat je ziet oplichten in de zoeker. Hierdoor heb je als fotograaf heel goed de mogelijkheid om scherp te stellen op een exact punt, maar het is wel veel moeilijker om als fotograaf zo precies te zijn.

We konden het helaas niet testen met een 50mm f/1.2 objectief, maar stelt u zich voor dat u precies kunt scherpstellen op een stuifmeeldraadje in een bloem, zonder dat de scherpstelling wordt beïnvloed door de omgeving van dat stuifmeeldraadje. Hierdoor is het dus echt mogelijk om heel nauwkeurig scherp te stellen. Veel nauwkeuriger dan ooit tevoren!

Handmatige selectie met hulppunten
Deze methode bestond ook al op eerdere EOS camera's maar moest dan als custom functie worden geactiveerd. Het komt er op neer dat de camera voornamelijk kijkt naar faseverschil in het beeld op de punt van het geselecteerde scherpstelveld, maar als deze zijn informatie verliest (omdat de fotograaf niet goed genoeg kan meebewegen met het onderwerp) zal ook gekeken worden naar de omliggende scherpstelpunten.

In de praktijk probeerde wij dit uit bij het fotograferen van Ooievaars, en dat werkte erg goed. Als we het gekozen scherpstelpunt niet op de vogel konden houden tijdens het fotograferen, wist de camera door een ander scherpstelpunt te kiezen toch een scherpe foto te maken. We konden deze functie natuurlijk al uit de EOS 50D, maar hadden zelf het gevoel dat de EOS 7D dit wel een stuk betrouwbaarder deed dan de 50D. Dit konden we echter niet onderbouwen in een meetresultaat.

Handmatig zelf een focus zone kiezen
De Canon EOS 7D heeft een nieuwe manier van scherpstellen die kan werken met zones. Feitelijk komt het op hetzelfde neer als wanneer u werkt in de automatische selectie van scherpstelpunten, alleen kunt u nu opgeven in welke hoek de camera zijn focuspunten mag selecteren. Er zijn verschillende zones te selecteren, zoals de linker of rechterkant, de boven of onderkant en het midden. Binnen deze zone zal de camera zelf kiezen welk scherpstelpunt er gekozen wordt, maar de camera zal niet per ongeluk een punt kiezen dat zich helemaal aan de andere kant van het beeld bevind. Zelf vind ik dit een zeer krachtige functie die echt een aanvulling is op het gebruik van de autofocus selectie.

Automatische selectie van het scherpstelpunten
De camera kan natuurlijk ook zoals we dat al lang kennen zelf een of meerdere focuspunten selecteren wanneer we een foto maken. Dit is een veel gebruikte manier van fotograferen, maar het nadeel is en blijft dat de camera een voorkeur heeft voor alles wat zich dichtbij bevind, en daarom vind ik dit een minder geschikte mode om in te werken.


(Photoshop simulatie van het zoekerbeeld)

De Canon EOS 7D herkent zijn oriëntatie en gebruikt deze info ook
We kennen allemaal het effect dat wanneer een foto in de portret stand gemaakt is, deze op het computer beeldscherm automatisch gedraaid wordt. Zolang dit alleen op de computer gebeurt vinden we het geen probleem, maar als de foto kleiner dan normaal wordt weergegeven op het kleine beeldscherm op de achterkant van de camera wordt het al iets minder leuk.

Canon heeft bij het ontwerpen van de EOS 7D heel goed geluisterd naar de gebruikers. De meningen van honderden fotografen zijn meegenomen in het ontwerp van de camera waardoor de menu's, de ergonomie en de functies van deze EOS camera behoorlijk verschillen met die van de EOS camera's uit de tientallen serie. Een van de gevolgen die dat met zich meebracht is dat de camera nu ook slim is voor wat betreft de oriëntatie herkenning.

Als u de 7D op zijn kant houdt om er in de portretstand mee te fotograferen, zal de camera het gekozen scherpstelpunt ook automatisch meedraaien. Stel u voor dat u de camera op de normale manier vasthoud. U kiest voor het meest linker scherpstelpunt omdat de persoon die u wilt fotograferen links in beeld moet komen te staan. Wanneer u nu besluit om de camera te draaien om een staande foto te maken, moest u vroeger het scherpstelpunt zelf weer verleggen zodat het weer links in beeld lag. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. De Canon EOS 7D begrijpt dat u alleen de oriëntatie van de camera draait en dat u verder niet wil dat het gekozen scherpstelpunt ineens beneden komt te liggen. Het scherpstelpunt zal dus automatisch verplaatsen zodat het links in beeld blijft.Onze gebruikerstest in het Aviodrome te Lelystad
Uiteraard hebben wij de Canon EOS 7D onderworpen aan dezelfde test die wij altijd uitvoeren op camera's die wij mogen lenen. Vandaar dat ook de 7D is meegegaan naar het Aviodrome voor een test in het veld.

Als eerste bekijken we altijd hoe een camera het doet met wat hogere ISO waarden. De EOS 7D is daarbij ingezet op ISO 1600 maar omdat dit echt geen enkel probleem was voor de camera hebben wij hem ook gebruikt op ISO 3200 en ISO 6400 om even te testen. De resultaten hiervan ziet u in de foto hieronder. De grote foto is gemaakt op ISO 6400, bij de detail opnamen staat op welke ISO waarden ze gemaakt zijn.Bij de test in de Boeing 747 waar we altijd kijken naar het dynamische bereik van een camera, viel ons op dat de camera een groter dynamisch bereik had dan we verwacht hadden. We hebben nog gekeken of er misschien een functie aan stond die de schaduwen lichter maakt, maar alle functies die dit kunnen doen stonden uit en het contrast stond op de middenwaarde. Het gaat zonder meting met meetapparatuur te ver om te zeggen dat het dynamisch bereik van deze camera dus groter is dan van bijvoorbeeld de EOS 50D, maar zichtbaar presteert de EOS 7D beter in exact dezelfde situatie.In de witbalans test scoort de EOS 7D ook erg goed. De witbalans wordt gemeten op het vliegtuig dat op een grasveld staat en de omgevingsfactoren mogen dan minimaal meespelen in het bepalen van de witbalans. De 7D doet dit prima, zoals te zien is in de waarden die wij uitlezen in Adobe Photoshop.De camera is ook mee geweest tijdens een avondje stappen in Almere waar wij het winkelcentrum op de foto hebben gezet. Foto's zijn gemaakt uit de hand op ISO 3200 met het nieuwe 15-85mm objectief. Hierdoor hielden we bij diafragma f/3.5 nog een sluitertijd over van 1/50 seconde. Genoeg om zelfs in deze donkere situatie een mooie foto uit de hand te maken.Opvallend is dat de EOS 7D bij gebruik in donkere ruimten snel de neiging heeft om iets overbelichte foto's te maken. De camera mag best 1/3 stop onderbelicht gezet worden om zeker te zijn van een goeie belichting. Het vreemde is dat we dit niet terug zagen tijdens normaal gebruik overdag, dan presteert de camera precies zoals het zou moeten en doet de belichtingsmeter prima wat er van hem verwacht wordt. Nu is deze foto van de winkelstraat natuurlijk een moeilijke foto voor de belichtingsmeter in de camera omdat er veel donkere partijen in zitten ten opzichte van de enorme hoeveelheid licht die uit de ramen komt, maar toch had de camera hier in de meervlaksmeting best iets meer mogen knijpen in de belichting.


Avond opname van het winkelcentrum in Almere (ISO 12800)

Filmen met een spiegelreflex camera
Het blijft gek om te filmen met een spiegelreflex camera, maar het blijft ook enorm leuk om te doen. Voor alle duidelijkheid blijven wij benadrukken dat u voor het maken van een film kiest voor een normale videocamera. Een spiegelreflexcamera heeft gewoon niet de ergonomie die prettig is bij het filmen. De knoppen zitten op de 7D wel op een betere plek dan voorheen, maar toch voor comfortabel filmen niet op een lekkere plek, het stilhouden gaat niet echt prettig en het scherpstellen is ook een crime. Toch zijn er twee heel belangrijke redenen om wel te filmen met een spiegelreflexcamera, en dat is omdat u dan lekker kunt spelen met scherptediepte en omdat dit soort camera's goed overweg kunnen met zeer weinig licht.Dit gezegd hebbende zal een goede filmmaker het meeste van het materiaal dat hij schiet gewoon opnemen met een videocamera. Alleen voor de effecten wordt dan gebruik gemaakt van een spiegelreflexcamera en dan komt er een heel eigenaardig probleem om de hoek kijken, namelijk de montage van het beeldmateriaal op één tijdlijn.

Wanneer u tijdens de montage beeldmateriaal van verschillende camera's op één en dezelfde tijdlijn gebruikt, moet dit beeldmateriaal ook voldoen aan de zelfde specificaties. Dit is niet altijd gemakkelijk want de ene spiegelreflexcamera filmt met 20 beelden per seconde op HD, weer een andere op 25 hele beelden per seconde op Full-HD en weer een andere op 50 hele of halve beelden per seconde op Full-HD. Het matchen van beeldmateriaal kan dus echt een crime zijn.

In veel gevallen zal dit betekenen dat u eerst het materiaal van de spiegelreflexcamera naar de computer haalt, vervolgens dit converteert naar een videostream die overeenkomt met het materiaal dat u op de videocamera geschoten heeft en dan gaat monteren met het originele videomateriaal van de videocamera en het geconverteerde materiaal van de spiegelreflexcamera. Dit is zonde want het kost extra tijd en de kwaliteit van het materiaal gaat er ook niet op vooruit.Met deze problemen in het achterhoofd hebben de ontwerpers van Canon bedacht dat de nieuwe spiegelreflexcamera met video functie veel meer standaarden moest aankunnen dan slechts één. Het resultaat hiervan was dat de EOS 7D kan filmen in Full-HD (1920x1080) met een snelheid van 30, 25 of 24 frames per seconden. Hierdoor is het beeldmateriaal van deze camera nagenoeg altijd te matchen met andere Full-HD videocamera's, zowel hier in Europa als in andere landen zoals Amerika waar met met 30 beelden per seconden op de NTSC norm werkt.

Voor wie nog wil werken met de iets lagere 'normale' HD resolutie is er ook goed nieuws want de EOS 7D kan ook filmen in HD (1280x720) of in VGA mode (640x480) op zowel 50 als 60 beelden per seconde.

Om een aantal redenen is de EOS 7D gelimiteerd tot een maximale opname lengte bij het filmen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de camera werkt met het zogenaamde FAT 32 bestandsysteem. Dit bestandsysteem kan maximaal met bestanden van 4GB overweg, dus als de film groter dreigt te worden dan 4GB stopt deze automatisch. In Full-HD kwaliteit is dit na ongeveer 12 minuten.

De andere reden van deze limiet is dat fototoestellen die langer kunnen filmen dan 30 minuten volgens de belastingwetgeving geen fototoestellen meer zijn. Dit betekent dat ze zwaarder worden belast en dat u als consument meer geld moet betalen voor de camera. Om dit te voorkomen is de maximale opnamelengte in gewone HD bestanden vastgelegd op 29 minuten en 59 seconden. Het bestand is dan dus nog geen 4GB groot, maar anders is de camera gewoon duurder in aanschaf.

De videobestanden van de EOS 7D worden opgeslagen in de wereldwijde H.264 MPEG-4 compressie standaard (.MOV bestanden). Deze standaard is zeer geschikt omdat zowel gebruikers van Windows- als Mac OS-X besturingssystemen hiermee overweg kunnen. Uiteraard moet u wel beschikken over recente videomontage software omdat de beelden anders niet worden herkent.

Het geluid van de EOS 7D wordt op dezelfde manier opgenomen als dat de EOS 5D Mark II dit doet. Dit wil zeggen dat er een mono microfoon in de camera behuizing is gemaakt en dat de camera deze altijd gebruikt in combinatie met een wind-filter. Wilt u met een betere kwaliteit het geluid opnemen, dan moet u kiezen voor een externe (stereo) microfoon die u met een 3.5mm jack aansluiting kunt verbinden met de camera. Wanneer de externe aansluiting gebruikt wordt zal de camera niet standaard gebruik maken van het wind-filter, al kunt u deze natuurlijk wel zelf aanzetten. Alle audio opnamen worden standaard opgeslagen met een samplingfrequentie van 44.1 Khz bij 16 bit (zelfde norm als bij een Audio CD)

Eindoordeel
Wij hebben de Canon EOS 7D redelijk lang kunnen testen en zijn erg te spreken over de bediening en de kwaliteit van de camera. De vernieuwde ergonomie, de gebruikersinterface en de nieuwe functies zoals focus tracking en focus zones maken dat deze camera het semi professionele segment van Canon echt optilt naar een hoger niveau. Dat de EOS 7D ook nog eens een van de beste spiegelreflexen is als het om filmen gaat, is voor de video liefhebbers dan ook nog een extra pluspunt. Als je al een nadeel van deze camera moet noemen, dan is het wel dat deze een stuk ingewikkelder is om alle functies te begrijpen dan zijn voorgangers zoals de Canon EOS 50D. Gelukkig hadden we tijd genoeg gekregen voor deze review want dit is niet een eenvoudige camera maar duidelijk een topmodel in het semi professionele segment.

Een ander punt van aandacht is waar de camera in het totale segment van camera's wordt aangeboden. De EOS 7D komt door zijn prijsstelling direct tegenover de Nikon D300s te staan. In deze klasse heeft Nikon dus een geduchte en serieuze concurrent tegenover zich staan.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Karel Weijland (82 dagen geleden.)
Geachte lezer,Vraag, mogelijk heeft u een oplossing. Mijn probleem met de Canon 7D, (1e type) j.l, Hardloopwedstrijd gefotografeerd, alles te bekijken op de Camera, thuis de kaart uitgelezen op de laptop, en tot mijn verbazing zijn er foto's gedeeltelijk of helemaal afgedekt door een kleurvlak, hetzij Rood,Blauw,Roze,enz. Alles is in RAW gefotografeerd in de High Speed stand (TV) ISO:800, Sluitertijd 1/1000. De kaart SanDisk Extreem PRO 32GB, 160 MB/s.Kaart geeft error in Camera en Reader. Help

Jan Joost Diest (1972 dagen geleden.)
Beste Leo. De 7D is geen gemakkelijke camera maar wel een hele goede en trefzekere camera. Overbelichtingsproblemen die zich over meerdere camera's voordoen moeten haast wel een fout van de bedienaar zijn, met andere woorden, u verwacht iets van de camera dat kennelijk niet op die manier werkt.

Leo van der Nat (1976 dagen geleden.)
ik heb de eerste 7D ingeleverd na drie keer te zijn gecontroleerd door de technische dienst van Canon ivm overbelichte foto's. Maar ook de nieuwe 7d geeft overbelichte foto's. Vreemd dat twee kamera's hetzelfde probleem hebben en Canon dit niet weet.Ik heb dit weer voorgelegd aan Canon, want bij Foka weten ze ook geen oplossing. Ben ik echt de enige die nu door deze kamera het plezier in fotograferen ben kwijtgeraakt? Is dit probleem echt bij verder niemand bekend? Ik hoop op een antwoord.

J.M. Boos (2926 dagen geleden.)
Na de testtekst te hebben gelzen lijkt deze camera een geweldige vervanging voor mijn Canon 40D. zeker de hogere ISOwaarde vind ik interressant omdat ik nogal eens foto's maak in discotheken omdat mijn zoon daar draait als DJ. ook andere revieuws die ik lees zou ik betere sportopnamen kunnen maken tijdens foetbalwedstrijden. ik sta bijna elke week langs de lijn en schoet dan toch gouw zo'n 800 foto's weg. Kortom ik kan niet wachten tot ik deze camera kan kopen.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 6 + 3 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Canon EOS 7D
♦ Boekbespreking: Het Canon Camera Boek van Christian Haasz
♦ Boekbespreking: Fotograferen met een Canon EOS 500D
♦ Gebruikerstest Canon Pixma 9000 Mark II en Pixma 9500 Mark II
♦ Gebruikerstest Canon EOS 500D
♦ Boekbespreking "Handboek kleur- en contrastbeheersing in de digitale fotografie"
♦ Boekbespreking: Handboek digitale fotografie en beeldbewerking
♦ Boek bespreking: Canon EOS 450D in de praktijk
♦ Canon EOS 50D Preview | Een weekendje 50D
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?