Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van DigiTrading ontvingen wij de Geomet'r GNC-35 PhotoTagger, een GPS voor gebruik op Nikon en Fujifilm Spiegelreflex camera's met een 10 pins connector. De Geomet'r PhotoTagger is uitgerust met een zeer gevoelige SIRFstarIII chipset die maar liefst 20 kanalen tegelijk kan ontvangen, waardoor de GPS zeer snel en nauwkeurig zijn positie kan bepalen.

Hoewel de lijst met camera's die op de doos vermeld staat nog niet spreekt over de Nikon D700 camera, is dat toch de camera waar wij de Geomet'r op hebben getest. Op de website van Digitrading wordt al wel aangegeven dat de GPS prima werkt met deze camera, maar wij wilden de proef graag op de som nemen.

Als we de Geomet'r aansluiten op de camera en deze aanzetten middels de knop op de plug waarmee de Geomet'r met de camera verbonden is, zien de op de GPS een klein rood lampje branden. Dit lampje geeft aan wat de status is van de GPS. Bovendien kunnen we nu in het menu van de camera naar de GPS instellingen en daar meteen bekijken welke informatie de GPS doorgeeft aan de camera.We zien op het achter display nu de lengte- en breedtegraad, en de hoogte. van de camera ten opzichte van zee niveau. Wanneer we nu een foto maken met de D700 wordt automatisch de geografische data in de EXIF informatie van de foto opgeslagen. Op deze manier is het mogelijk om later te bekijken waar we een foto gemaakt hebben. Wanneer we een dergelijke foto uploaden naar Flickr of Picasa, staat de plaats waar de foto gemaakt is er meteen bij omdat deze foto sites zelf al kijken of deze data in het foto bestand staat.Een groot voordeel van deze Geomet'r PhotoTagger is natuurlijk dat het niet uitmaakt of u nu op een apple of PC systeem werkt, de geografische data staat gewoon meteen in de foto. U hoeft dus ook niet achteraf bestanden van de GPS en de geheugenkaart van de camera samen te voegen.

Een aantal kleine nadelen vonden we echter ook. Om te beginnen is het kabeltje te lang. Deze had minder stug en minder lang gemogen, zeker gezien het feit dat de Geomet'r met een soort van klittenband vast zit op de camera en het kabeltje er nogal hard aan trekt. Dat klittenband is dan ook meteen het tweede nadeel, dit is namelijk van een vreemd soort en het houdt veel minder goed vast dan normaal klittenband. Gevolg is dat het mij al een paar keer is gebeurt dat de GPS los langs de camera hangt, domweg omdat ik de Geomet'r van de camera gedrukt had. Natuurlijk is het de bedoeling dat bij een te grote kracht op de Geomet'r deze van de camera valt in plaats dat hij schade aanricht, vandaar de keuze voor dit klittenband achtige systeem, maar dit komt net iets te gemakkelijk los.Een ander, veel belangrijker, nadeel vonden we echter ook en om dit duidelijk te maken moeten we de Geomet'r eigenlijk even vergelijken met het beste GPS apparaat dat we tot nog toe getest hebben. de Phototrackr DPL-700 van Gisteq. Wanneer je namelijk in een omgeving komt waar het de GPS even niet lukt om een verbinding met een satelliet te maken, schrijft hij deze data ook niet in de foto. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet.

Wanneer we met een DPL700 ergens naar binnen lopen en onze GPS het signaal verliest, dan onthoudt de DPL700 waar we het laatst een goede fix op de satellieten hadden, en wanneer we weer in bereik van een satelliet komen, gaat deze gewoon verder met loggen. Als we dus ergens binnen in een gebouw een foto maken, staat deze foto op de kaart op de locatie waar we het laatst zichtbaar waren voor de satellieten. 9 van de 10 keer is dit de ingang van het gebouw waar we naar binnen zijn gegaan. Wanneer we echter met de Geomet'r een gebouw binnen lopen en daar foto's beginnen te maken, staat er gewoon geen data in onze foto bestanden, en weten we gewoon domweg niet waar de foto's gemaakt zijn.

Natuurlijk is het zo dat de redenatie wel klopt dat als je een positie niet weet, je deze eigenlijk ook niet mag noteren, maar het is wel vervelend dat als je er vanuit gaat dat je foto's zijn voorzien van geografische informatie, deze het niet blijken te zijn.
Eindoordeel
De Geomet'r is een gemakkelijk te gebruiken GPS systeem voor fotografen die een camera hebben met een 10 pins accessoire aansluiting van Nikon / Fujifilm (met uitzondering van de S3Pro , die kregen we niet werkend). Het feit dat de gebruiker geen kennis hoeft te hebben van hard- en software op de computer en dat er geen computer nodig is om de geografische data in het foto bestand te zetten is een pré, maar heeft zoals genoemd ook een keerzijde, namelijk dat bij signaal verlies er geen geografische data in het bestand wordt gezet.


Op de Fujifilm S5 Pro werkt de Geomet'r goed.Op de Fujifilm S3 Pro gaat de Geomet'r niet eens aan.
Vermoedelijk ligt dit aan de incompatibiliteit van de Fujifilm S3 camera t.o.v. het 10 Pins protocol.
Sommige afstandbedieningen werken immers ook niet op deze camera.

Camera's waar de Geomet'r volgens de verpakking goed op werkt, zijn:
  • Nikon D200 (door ons getest)
  • Nikon D300 (door ons getest)
  • Nikon D2Hs
  • Nikon D2Xs
  • Nikon D3 (door ons getest)
  • Nikon D700 (staat niet in de lijst, maar door ons met succes getest)
  • Fujifilm S5 Pro (Door ons getest)


De ontvangst van de Geomet'r is ronduit goed te noemen. Waar wij het apparaat ook gebruikten, hij had redelijk snel een goede GPS fix gevonden en wist deze ook lang te behouden, zelfs wanneer we ons op plekken begaven waar het voor de meeste GPS apparaten te moeilijk is om nog accuraat te meten waar ze zich bevinden.

Het ontbreken van knoppen behalve de AAN/ UIT knop, is een groot voordeel voor iedereen die niet wil nadenken over het gebruik van een GPS. De meegeleverde software is duidelijk en overzichtelijk en te gebruiken op PC systemen. Software voor de Apple wordt niet meegeleverd. De meegeleverde software doet eigenlijk niets meer dan de foto op een kaart tonen. Hiervoor zijn genoeg freeware programma's te vinden en ook als u de foto's upload op Picasa webalbums (Goolge) of Flickr krijgt u de Geografische locatie bij de foto te zien.Sony
Sony Cybershot GPS-Recorder GPS-CS1
Sony

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Jan (2845 dagen geleden.)
Kan ie deze geografische informatie OOK in RAW/NEF foto's (direct) wegschrijven, of beperkt deze zich tot alleen JPEG foto's? Waar staat het antwoord op deze vraag van 624 dagen geleden ?

Thijssen (3461 dagen geleden.)
Voor de gistec gebruik ik freeware (Geosetter), maar mijn vraag kon ik NIET herleiden uit de review. En er zijn momenten dat JPEG een noodzaak is, evenals NEF. Vandaar mijn vraag aan de reviewer die dit schreef. Aannames zijn fataal!

BlaBla (3461 dagen geleden.)
Je maakt mij niet wijs dat je met een D700 nog foto's in JPG schiet! Daar is de camera véél te goed voor! Ik werk met de genoemde Gisteq Phototrackr DPL-700 en heb voor 13 euro daarbij de software aangeschaft om de data in RAW/NEF weg te schrijven. Software vraagt idd of je de laatst bekende positie wil gebruiken bij geen ontvangst. Wél de cameraklok gelijkzetten en tijdig de batterij vervangen ivm tracken wandelroute! Klein, handige hardware opties en hangt aan mn riem. Gisteq is beter!

Niels (3469 dagen geleden.)
Kan ie deze geografische informatie OOK in RAW/NEF foto's (direct) wegschrijven, of beperkt deze zich tot alleen JPEG foto's?

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 4 + 5 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Gebruikerstest Geomet'r GNC-35 PhotoTagger voor Nikon
♦ Gebruikerstest I-gotU GPS
♦ Gebruikerstest Gisteq PhotoTrackr DPL700
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?