Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Gebruikerstest Nikon D700

Gepost : 2008-07-21 01:46
Enkele weken geleden werd de Nederlandse fotografie pers door Nikon Nederland uitgenodigd om te komen naar wat een “hete avond” zou moeten worden. Heet, omdat er heet nieuws van Nikon was, maar zeker ook omdat de genodigden naar de film “Zomerhitte” mochten kijken. Een film waar Nikon apparatuur de hoofdrol heeft, naast de beeldschone Sofie Hilbrand. In de pauze van de film hebben we toen al kennis mogen maken met de D700, maar de afgelopen week mochten we er ook echt mee testen.

De D700 is de tweede full frame digitale spiegelreflex van Nikon. De camera is wat kleiner en wat beperkter dan zijn grote broer, de Nikon D3, maar biedt daarentegen dezelfde beeldkwaliteit en bedieningsgemak als zijn grote broer. Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat de D700 en slome versie is van de D3, maar er zijn iets meer verschillen.Uiterlijk
Qua behuizing lijkt de Nikon D700 heel erg op de D300. De bedien organen zitten op dezelfde plek en hebben dezelfde functies, de snelheid is nagenoeg hetzelfde, ze hebben beide een ingebouwde flitser en de camera's maken gebruik van veel dezelfde accessoires zoals de MB-D10 batterijgrip. Het enige grote verschil lijkt in de sensor te zitten. De sensor van de D700 is namelijk even groot als vroeger het oppervlak van een belichting op een fotorolletje was, en dat noemt men tegenwoordig full frame.

Wanneer we iets beter naar de behuizing kijken zien we toch wel iets meer verschillen. De D700 gebruikt net als de D300 (en een aantal andere Nikon modellen) de EN-EL3e accu terwijl de D3, de grote broer van de D700, gebruik maakt van een EN-EL4 accu. Verder heeft de D700 een info knop aan de achterzijde waarmee de gebruiker van de camera snel de status van de camera kan bekijken en, na nogmaals indrukken, kan veranderen. Deze speciale functie knop kennen we o.a. van Pentax camera's en daar wordt dit al jaren zeer gewaardeerd. Bij de Nikon D300 zit op de plaats van de info knop de bediening om het geheugenkaart deurtje te openen. Deze vergrendeling voor de geheugenkaart zit dus ook niet meer op de D700 camera.Een ander opvallend punt is de grotere behuizing van het oculair van de camera. Dit oculair moest wel zo groot worden omdat anders de flitser er niet ingebouwd kon worden en omdat het een zeer heldere zoeker moest worden en deze toch al 5% van het blikveld moest missen wegens het stof reductie systeem op de sensor. Ondanks dat je als gebruiker niet het volledige beeld ziet dat op de foto komt, kun je hier redelijk goed mee uit de voeten, al moeten we bekennen dat de 100% zoeker van de (veel duurdere) D3 wel prettiger werkt.Snelheid
Wanneer we de camera aanzetten, staat deze ook direct klaar voor gebruik. De opstart tijd wordt door Nikon genoemd in milliseconden, maar in de praktijk betekend dit gewoon dat de camera meteen klaar staat als deze wordt aangezet.

Wanneer we de camera op continue opnamen zetten, dan merken we dat deze maximaal 5 beelden per seconden kan registreren. Zetten we onder de camera een MB-D10 batterijgrip (dezelfde als van de D300) dan kan de D700 ineens met 8 beelden per seconden fotograferen. Het maakt hierbij niet uit of de camera volledige beelden opneemt, of dat deze staat ingesteld op DX formaat, waarbij de camera slechts iets meer dan 5 megapixel opnamen maakt op het formaat van een DX sensor.

Twee beeldformaten. FX en DX
Zoals hierboven al genoemd maakt de D700 opnamen op een sensor die zo groot is als vroeger het filmrolletje was. Dit formaat is 36mm breed, en wordt daarom ook vaak 36mm of full frame genoemd. Op de Nikon D3 en enkele oude Nikon's met Kodak achterwanden na, maken alle andere digitale spiegelreflex camera's van Nikon gebruik van een kleinere sensor, namelijk een sensor met een afmeting van 23 x 16mm. Dit laatste formaat wordt het zogenaamde DX formaat genoemd. Wanneer u dus op een Nikon camera FX ziet staan betekend dit dat deze een full frame sensor heeft, en als er DX op staat dan heeft de camera een kleinere gecropte sensor.

Hier hadden we eigenlijk in DX crop moeten werken

Zelfde objectief, nu wel in DX crop mode

De Nikon D700 is in staat om in beide modes te fotograferen. Dit is gedaan omdat er voor het kleinere DX formaat inmiddels een flink aantal objectieven zijn gemaakt en een deel van deze objectieven zal met ook in het full frame tijdperk misschien wel willen blijven gebruiken. Wanneer we de D700 voorzien van een Nikon DX objectief, zal de camera zich meteen zelf instellen op dit kleinere formaat. Dit betekend o.a. dat de D700 niet meer fotografeert op 12,1 megapixels, maar op net iets meer dan 5 megapixels. Gebruiken we een niet Nikon objectief, dan zal de camera dit objectief niet meteen herkennen en zal de gebruiker de camera zelf op DX crop moeten instellen. Dit is gemakkelijk vanuit het menu te doen.

Spatwaterdichte en stof dichte behuizing
De nikon D700 is gemaakt uit een Magnesium legering en heeft bij alle openingen speciale seals die er voor zorgen dat de behuizing tegen een spettertje regenwater kan. Toch benadrukt Directeur Berend van Iterson van Nikon Nederland met klem dat de D700 niet waterdicht is, en ook niet zo spatwaterdicht als zijn grote broer, de D3. De camera zal niet meteen stuk gaan van een lichte regenbui, maar zoals voetbal fotografen hun camera's mishandelen door deze twee keer 45 minuten te gebruiken in de stromende regen, dat is niet de bedoeling van de D700.Autofocus met 51 focuspunten en 15 kruissensoren
De Nikon D700 heeft hetzelfde geroemde autofocus systeem als de Nikon D3 en D300 camera's. Deze autofocus wordt volgens liefhebbers en haters van Nikon toch echt genoemd als het beste scherpstel systeem van het moment, en dat is niet voor niets.

Het bijzondere van het scherpstel systeem is dat de focus sensor en de lichtmeter die het feitelijke hart vormen, in tegenstelling tot andere camera merken en typen, scherp kunnen zien en kleuren kunnen herkennen. Dit wordt bereikt doordat zowel het lichtmeet systeem als het autofocus systeem samenwerken waardoor deze twee sneller in staat zijn te anticiperen op veranderingen in het beeld. Hierdoor wordt de scherpstelling via de lens sneller aangestuurd en zorgt de lichtmeter voor een continue perfecte belichting.

De Nikon D3, D300 en nu de D700 zijn de enige kleinbeeld spiegelreflex camera's die in staat zijn een scene te herkennen en de belangrijke punten (die waarop u scherpstelde) te blijven volgen, zelfs als die kriskras door het zoekerbeeld bewegen. Het is puur om deze reden dat steeds meer sport fotografen overstappen op Nikon D3 camera's omdat ze daarmee meer geslaagde beelden kunnen schieten als met andere merken camera's.Naast deze bijzondere feature is de D700 ook in staat scherp te stellen op live beelden die men kan bekijken op de achterkant van de camera. Zo kan men de camera als het ware als een point and shoot compact camera gebruiken. De scherpstelling gebeurt dan niet d.m.v. Het meten van fase verschillen, maar door het meten van contrasten. Waar het contrast het hoogst is, is de foto het scherpst. Daarnaast kan de camera ook een kunstmatige horizon in beeld tonen zodat u onder de meest extreme omstandigheden toch zeker weet dat u horizontaal staat te fotograferen.

Bediening en menu's
De Nikon D700 heeft een gemakkelijk te doorlopen menu dat sterk lijkt op dat van de D3 en D300 camera's. Aan de linkerkant van het scherm zijn een aantal tabbladen opgenomen en aan de rechterkant ziet men de functies die in dat tabblad zitten. Zo kan men snel en duidelijk door de diverse menu's van de camera heen navigeren, zonder dat het menu onoverzichtelijk wordt.

Naast een doordacht menu, zijn er ook een aantal opties in de camera gebouwd, die echt gaan zorgen voor gemakkelijkere fotografie. Een van die functies lijkt wel direct afgekeken bij Pentax, namelijk de mogelijkheid om een knop een functie te geven dat wanneer deze knop tijdens het maken van een foto wordt ingedrukt, er meteen een NEF versie van de foto wordt opgeslagen. Wanneer u dus met een fotosessie bezig bent die best in JPG geschoten mag worden, en u maakt een foto die wat kritischer is dan de rest van de foto's, dan kunt u er voor kiezen deze foto even in RAW te maken door simpelweg een knop in te drukken tijdens het maken van de foto.

Voor dit soort gemakkelijke functies heeft de Nikon D700 niet slechts één toewijsbare functieknop, maar zelfs 3 knoppen die een gebruiker gedefinieerde functie kunnen krijgen. Dit zijn de exclusiefe functieknop, zoals die op eerdere camera's ook al zat, de voorbeeld knop, en de AE-AF vergrendelingsknop.

De praktijktest
uiteraard nemen we de Nikon D700 mee naar het Aviodrome voor een test ronde door dit geweldige museum. Alle facetten van moeilijke fotografie komen hier voor, dus als u echt eens wilt oefenen in moeilijke omstandigheden, dan moet u hier maar eens gaan fotograferen.

De eerste foto die we maken is die van de Flying Dutchman, een vliegtuig dat binnen is neergezet en zo mager verlicht is, dat we minimaal ISO 1600 moeten gebruiken om op diafragma F/4 een mooie foto uit de hand te kunnen maken. We meten vervolgens de hoeveelheid ruis in het blauwe bord boven in beeld, puur omdat blauw een van de moeilijkste kleuren is voor een camera om geen ruis in voor te laten komen wanneer er op een hogere ISO waarde wordt gewerkt. Uiteraard hebben we bij deze test (en alle andere tests) geen ruisonderdrukking of andere beeldbepalende logaritmen in de camera aangezet. Wat u ziet is een foto gemaakt in de hoogste JPG kwaliteit.De D700 heeft op ISO 1600 zo weinig ruis, dat we haast niet anders kunnen dan dezelfde test nogmaals uitvoeren op ISO 6400, maar ook op die enorme ISO waarde is het ruis niveau nog zeer laag. Wat we met deze test aantonen is dat u de D700 zeer goed kunt gebruiken op een hoge ISO waarde. Wanneer u foto's voor het internet schiet die maximaal gecropt worden (100%) zouden we niet verder gaan dan ISO 6400, maar voor een afdruk kunt u zelfs een stap hoger gaan, naar ISO 12800. Zelfs bij die enorme ISO waarde zien de foto's er, afgedrukt op A3-plus formaat, nog perfect uit.Voor onze tweede test foto begeven we ons richting de cockpit van de Boeing 747. Deze cockpit is erg moeilijk op de foto vast te leggen omdat het licht dat van buiten komt altijd feller is dan het weinige licht binnen in de cockpit. Hierdoor ogen de instrumenten vaak te donker, of is het grasveld buiten niet meer te onderscheiden van de asfalt landingsbanen.

De Nikon D700 is voorzien van een actieve D-Lighting functie, die er voor zorgt dat donkere delen in de foto iets lichter worden weergegeven. Wat er dus feitelijk gebeurt is dat het dynamische bereik in de foto iets dichter naar elkaar toe wordt gebracht. Om de testfoto te maken, zetten we de actieve D-Lighting aan op normaal niveau (de middelste stand) en maken we de foto waarbij we meten op het dashboard van het vliegtuig. De foto die we op het scherm te zien krijgen lijkt meteen in de eerste keer al geslaagd te zijn. Hij is niet te donker en toch is het detail buiten nog goed te zien.De derde testfoto wordt gemaakt bij een oud postvliegtuig dat buiten op het grasveld staat. Dit vliegtuig is wit geschilderd en onze test bestaat dan ook uit het testen van de automatische witbalans functie van de camera.

We nemen een foto waarbij de witbalans op automatisch is gezet om vervolgens te bekijken of deze een afwijking zou hebben gehad wanneer we de camera handmatig zouden hebben gewit. De opvallende blauwe zweem, waar Nikon vroeger bekend om stond, was net als bij de D3 niet te zien.Na deze test houden we het voor wat het Aviodrome betreft voor gezien en gaan we nog even de natuur in de stad verkennen. Aangezien we de camera toch een week mochten houden, hadden we hier even goed de tijd voor. Bovendien kregen we van DigiTrading.nl nog een Geomet'r GNC-35 GPS apparaat mee, en die wilden we uiteraard met deze camera aan de tand voelen.

Aansluitingen
De Nikon D700 heeft veel aansluitmogelijkheden voor externe apparaten. Standaard is de camera uitgerust met een HDMI uitgang voor het weergeven van de menu beelden en foto's op een full HD televisie, maar uiteraard heeft de D700 ook een aansluiting voor gewoon composiet video, zodat u ook nog steeds een normale TV kunt gebruiken als weergave voor de foto's en menu's. De Nikon D700 is uiteraard uitgerust met een High Speed USB 2.0 aansluiting en hij kan worden voorzien van een batterijgrip, namelijk dezelfde als die gebruikt wordt op de D300, de MB-D10. Verder is de camera uitgerust met een aansluiting voor externe (studio) flitsers en met een 10 pins accessoire aansluiting waarop externe apparatuur kan worden aangesloten zoals een draadontspanner (al dan niet met complete bediening van de camera), een GPS of bijvoorbeeld geluidsdruk triggers, die zorgen dat de camera een foto maakt wanneer er geluid klinkt.

Nikon MB-D10 BatterijgripSpecificaties

Sensor type12,1 Megapixel CMOS sensor
Gapless design (Hierover doet Nikon erg geheimzinnig)
Sensor FormaatFullFrame 1:1, (=36 x 23,9mm)
Sensor FabrikantHierover worden geen mededelingen gedaan
Vermoedelijk Sony
Lens mountNikon F
Lens compatibiliteitAlle objectieven met een F mount kunnen worden gebruikt, ook DX objectieven!
Aantal megapixels12.1
Beeld verhouding3:2
Maximale resolutie4256 x 2832 pixels
BestandformaatJPG en RAW met 14 bits A/D conversie en 16 bits beeldverwerking
Snelheid5 foto's per seconden (max 8 p/s met MB-D10 batterijgrip)
ISO200 tot 6400 met overdrive tot 25600
AutofocusMultiCAM 3500 AF systeem en contrast autofocus bij liveview
Aantal focus punten51
Belichtingsmeting3D Matrix Meting type II
Belichtingscompensatie5 EV plus en min
Soort AutofocusTTL Fase detectie met Nikon Multi_CAM3500 module.
Behoort tot een van de snelste en best fungerende systemen van de wereld.
Minimale sluitertijd1/8000
Maximale sluitertijd30 sec + Bulb
ZoekerPentaprisma van massief glas met 95% dekking en aanpasbare verlichting van het AF punt
LCD scherm3 inch VGA scherm van hoge resolutie en met een grote inkijkhoek
LCD aantal pixels920.000 pixels
Ingebouwde flitserJa
Richtgetal ingebouwde flitser17 op ISO 200
WitbalansAutomatisch, handmatige keuze uit vooringestelde waarden en handmatig meter met een grijs of witkaart.
OpslagCompact Flash geheugen
AansluitingenUSB 2.0 / Video uit
AccuEN-EL3e
BehuizingMagnesiumlegering
Afmetingenn.n.b.
Gewichtn.n.b.


Conclusie
Wij vonden de Nikon D700 een zeer prettige camera om mee te werken. De camera gedraagt zich als een professionele spiegelreflex, wat zoveel betekend als dat hij telkens goede belichtingen berekend, een goede autofocus heeft waar we echt op kunnen vertrouwen, en zeer snel te bedienen is.

De camera kent geen bijzondere opname modes zoals portret standen en dat soort zaken, maar werkt puur zoals een professionele digitale spiegelreflex zou moeten doen, namelijk automatisch (P – programma mode), half automatisch (A – diafragma voorkeuze of S – sluitertijd voorkeuze) of geheel handmatig (M – manueel). Hiermee moet de gebruiker het doen, en dat is ook precies wat een professionele gebruiker wil.

Bijzonder aan deze camera is dat het een professionele spiegelreflex is met een flitser, dat is vrij uniek. Andere professionele spiegelreflex camera's zoals de Nikon D3, D2X(s) en de Canon 1D(s) mkIII camera's hebben geen van allen een ingebouwde flitser. Verder beschikt de D700 als eerste professionele Nikon over een stof verwijderingsysteem op de sensor. Dit betekend dat de camera automatisch het stof van de sensor schud wanneer deze wordt aangezet en/of uitgezet. In tegenstelling tot andere camera merken gebeurt dit geruisloos en merkt de gebruiker hier helemaal niks van.Het enige nadeel van deze camera is dat de liveview traag is met scherpstellen. In deze mode moet de scherpstelling gebeuren d.m.v. Contrast autofocus, en dat duurt domweg langer dan wanneer de camera op een normale manier zou scherpstellen. Ook vonden wij de naamgeving in het menu om voor contrast autofocus te kiezen niet handig gekozen. Om deze functie aan te zetten moet de gebruiker in het menu opgeven dat er vanaf statief gefotografeerd wordt, terwijl er nergens wordt gesproken over een autofocus mode. Alsof het gebruik van een statief dus bepalend is voor de soort focus die men gebruikt.Het cijfer dat wij aan de Nikon D700 geven is een ruime 9. Wij zijn ons er van bewust dat dit een zeer hoog cijfer is, maar dit komt domweg omdat geen andere camera aan de kwaliteit en het gebruiksgemak kan tippen voor eenzelfde prijsniveau.

De enige tegenhanger voor deze camera is dan ook de inmiddels 3 jaar oude Canon EOS 5D, en die presteert echt ver onder het niveau van de Nikon D700. Het feit dat de D700 niet in kwaliteit onder doet voor zijn veel duurdere grote broer, de D3 heeft er dan ook toe bijgedragen dat deze camera zo'n hoog cijfer krijgt.

Fotograferen
Fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera Nikon
D. de Man

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
foto Klaas (601 dagen geleden.)
Heb naast de Nikon D200 en de S9900 nu ook de D700. Ben zeer tevreden over het gebruikers gemak. Ben verder lid geworden van de Nikon Club Nederland. Dit zie ik bijna als een must voor de Nikon fotograaf

HanTT (2012 dagen geleden.)
@Patrick: na 20 jaar het fotograferen -als hobby begrijp ik- weer oppakken? Dan zou ik voor de D7000 gaan.

Berend (2067 dagen geleden.)
Als je scene-standen nodig vindt om foto's te kunnen maken dan moet je gewoon die D7000 nemen. De D700 is meer voor een fotograaf die foto's kan maken zonder pretstanden en deze uberhaupt niet nodig heeft.

Patrick (2067 dagen geleden.)
Geachte, Ik wil opnieuw beginnen met fotografie. Het is nu een twintigtal jaar geleden. Graag wil ik een Nikon aanschaffen. Ik twijfel enorm tussen de D 700 en de D 7000. De D 700 is al redelijk afgeprijsd en ik zou beginnen met een prime lens, 50mm 1,4. De 24 - 70 mm spreekt mij natuurlijk ook aan , maar valt duur uit op dit moment. Ook staan er op de D 700 geen scene standen . Er staat wel een P stand op. Ik wil portetten , kinderen en landschappen fotograferen. Ik weet toch het één en ander van diafragma . Men vertelt mij dat de zoeker beter is op de D 7000 daar deze een 100 % zoeker is. Maakt dit veel uit tegenover de zoeker van de D 700 ? Ook hoorde ik , dat de jpeg beelden van de D 7000 beter zijn dan van de D700. Is dit juist ? Ik heb nog nooit met een raw programma gewerkt om foto's te bewerken genomen in raw formaat. Is dat noodzakelijk ? Wat raadt U mij aan ? Dank bij voorbaat en vriendelijke groeten, Patrick.

Het dSLR Team: (2987 dagen geleden.)
@Kees: Ach, we kunnen het ons ook best wel voorstellen hoor. We zijn alleen niet zo goed in de D en T foutjes, en kennelijk hebben we niet alleen last van de Mexicaanse griep, maar ook van de Engelse ziekte :-)

Kees (2987 dagen geleden.)
Wat een stel zeurkousen om over taalfouten te gaan piepen. Wees blij dat er zo'n leuk review wordt gschreven.

Nicolas (3094 dagen geleden.)
@ jos & @ Jafpee : hoe kan je controleren of er bij de aankoop van de kamera reeds foto's met het toestel gemaakt zijn ? Ik ben van plan om binnenkort ook een D700 te kopen en zou toch ook graag even checken als ik thuis kom dat hij nog echt nieuw is. Met vriendelijke groeten, Nicolas

jelmer (3184 dagen geleden.)
Goede test! Ik ben erg blij met een ingebouwde flitser, natuurlijk heb ik ook een sb800... maar die kan je dus aansturen met je ingebouwde flitser, ook als je aan het trekken door de bergen bent ga je geen flitser meesjouwen als het niet 'hoeft' Als dislect lees ik erg makkelijk door de foutjes in de text. gazodoor!!

Henk B. (3199 dagen geleden.)
Door deze test heb ik mijn keuze kunnen maken, waarvoor mijn dank. De twijfel was de D3, maar omdat jullie zeggen dat de D700 het niet onder doet voor de D3, ga ik tot aanschaf over op de D700.

Wout (3273 dagen geleden.)
Ik was een beetje aan het googlen en kwam bij jullie geweldige site uit. Leerzaam, leuk, veel informatie en met de mogelijkheid om door te linken naar fabrikant of importeur. Las ook “Reacties van anderen” met daarin meer gezeur over taalfouten dan opmerkingen over fotografie. Ben zelf haast 65 en heb mijn hele leven moeite gehad met d of t. Bij de krant waar ik ooit een tijdje gewerkt heb, waren heel wat correctoren aanwezig om het Nederlands te corrigeren van de afgestudeerden aan de school voor de journalistiek. In het buitenland waar ik ruim 30 jaar woon verschijnt een Nederlandstalige krant met daarin taalfouten die zelfs ik zie. Daarom niet af laten leiden en doorgaan met dslr.nl. Met vriendelijke groet, Wout

thierry van vreckem (3292 dagen geleden.)
Mijn website : www.*****************.be | Sorry, niet toegestaan op dSLR

thierry van vreckem (3293 dagen geleden.)
Ik vind het belachelijk dat er een flitske opstaat, dat is zeker niet professioneel!!!! Iedere prof. heeft een externe flits, verder bedankt voor de hulp bij mijn keuze mvg, thierry van verckem

Filip (3363 dagen geleden.)
@ redactie; bedankt voor de "TIJD" die jullie steken in reviews zoals deze. Dit in contrast met ons "luie" internettertjes... te lui om naar de winkel te lopen; te lui om dingen zelf uit te zoeken; MAAR energie genoeg om ons als moraalridder op te stellen als het op spelling aankomt... Ga zo verder; ik blijf lezen! Ik vraag me af hoe je correcte spelling toepast op een mooie foto! mvg,

Bas (3364 dagen geleden.)
Jos en Jafpee, het lijkt er op dat jullie camera's, en dan vooral die van Jos, al een keer aan een andere klant zij verkocht. de vorige klant komt dan bij de verkoper terug met een bepaalde klacht en de verkoper geeft de klagende klant een nieuwe camera maar verkoopt de geretourneerde camera nogmaals. Als de camera dan niet terug komt met de zelfde klachten is er weer een hoop werk bespaard. M.a.w. je wordt niet altijd serieus genomen als klagende klant!!

Bas (3364 dagen geleden.)
Jos en Jafpee, het lijkt er op dat jullie camera's, en dan vooral die van Jos, al een keer aan een andere klant zij verkocht. de vorige klant komt dan bij de verkoper terug met een bepaalde klacht en de verkoper geeft de klagende klant een nieuwe camera maar verkoopt de geretourneerde camera nogmaals. Als de camera dan niet terug komt met de zelfde klachten is er weer een hoop werk bespaard. M.a.w. je wordt niet altijd serieus genomen als klagende klant!!

Joris (3371 dagen geleden.)
De hetse over de 95% dat de zoeker weergeeft is eigenlijk niet nodig. Al opgemerkt dat je een foto "laat" afdrukken dat dit ook geen 100 % is. Zelf afdrukken geeft meestal ook geen 100%. Bekijk het anders, 100% staat in het geheugen en dit 5%, wat maakt dit uit

Jos (3375 dagen geleden.)
<<Jafpee heb net de d700 is al een keer terug geweest omdat mijn opn. niet scherp waren, nu is het wat beter, wil graag weten of anderen er ook last van hebben gehad, ook toen de camera uit de doos kwam viel mij op dat er al zo'n 250 opn. mee gemaakt zijn.>> Ik heb de camera nu 1 week, in het menu stond bij de copyright een onbekende Nederlandse naam. Ik heb het aantal sluiterbewegingen gecheckt. En wat blijkt er zijn al 1038 opnames gemaakt toen hij uit de doos kwam.

Brian (3378 dagen geleden.)
@Jafpee: Zoveel opnamen al voordat je hem gekocht hebt. Ik zou daar denk ik heel erg boos om worden. Niet dat het werkelijk iets uitmaakt, maar als je iets nieuw koopt wil je ook dat het nieuw is.

Jafpee (3379 dagen geleden.)
heb net de d700 is al een keer terug geweest omdat mijn opn. niet scherp waren, nu is het wat beter, wil graag weten of anderen er ook last van hebben gehad, ook toen de camera uit de doos kwam viel mij op dat er al zo'n 250 opn. mee gemaakt zijn.

Sal (3394 dagen geleden.)
Eens met PP. Ook erger ik me een beetje aan de foto's. Ze kunnen toch wel wat mooier worden gemaakt? De kwaliteit lijkt op een telefooncamera! Als jullie willen, kan ik wel foto's maken voor jullie! Mail me, dan kom ik langs voor de foto's. De review zelf was netjes. ^_^

Brian Dragtstra (3442 dagen geleden.)
@Gerben: Dat van het stofreductiesysteem dat in de weg zit waardoor 5% zoekerbeeld mist, komt rechtstreeks uit de persconferentie van Nikon met het daarbij behorende persbericht. Geen eigen conclusie dus! Verder denk ik dat het consequent goed belichten toch wel een klein beetje een pré is bij een professionele camera.

Gerben (3442 dagen geleden.)
Dag Jongens, Jullie maken wat vreemde gevolgtrekkingen. Voorbeeld: Je mist 5% zoekerbeeld omdat de stofshake in de weg zit. of: Het is een pro-camera omdat hij altijd de belichting goed doet. Bij mijn weten zijn het ander zaken die bepalend zijn of een pro-camera definieren. Ik noem: water- en stofdichtheid en stevigheid. Ook komt 95% zoeker niet door een andere functie, maar door het feit dat een 100% zoeker erg duur om te fabriceren is. Verder geniet ik van jullie reviews. Bedankt

henk (3464 dagen geleden.)
Beste redactie, Een vraag over het formaat: ik ben de laatste tijd nogal fanatiek mijn lenzen aan het testen. Reden voor mij om over te stappen van DX naar FX zou kunnen zijn dat de scherpte van de (niet DX) lens hopelijk toeneemt. Een lens heeft een maximale scherpte per oppervlakte, dan zou je dus meer uit bijvoorbeeld een 24-70 2.8 moeten kunnen halen, maar is dat in de praktijk ook zo? Is dezelfde foto op een D300 scherper op een D3 met exact dezelfde beelduitsnede en dezelfde lens?

klaas (3467 dagen geleden.)
Doe mij ook zo'n ketting!

Het dSLR Team: (3467 dagen geleden.)
@Jon: Psssssst... Niet verder vertellen hoor, dat is ons handelsmerk :-)

Jon (3467 dagen geleden.)
Altijd leuk om reviews te lezen ondanks de taalfouten. Waar ik me meer aan stoor is het feit dat de foto's niet verder komen dan point-and-shoot kwaliteit. Elke keer weer die foto met de camera tegen het gezicht aangedrukt.

Het dSLR Team: (3470 dagen geleden.)
@Kristof Dielis: Bedankt voor je opmerking over de accu. Deze fout is er in geslopen toen ik de vergelijkingen tussen de D700, D300 en D3 maakte, zonder dat ik duidelijk was dat ik de D3 op dat moment bedoelde. Dit stukje is inmiddels aangepast.

Kristof Dielis (3471 dagen geleden.)
Kleine reactie op de inhoud van het artikel. Er wordt geschreven dat de D700 gebruik maakt van een andere stroombron dan de D300, namelijk een EN-EL3e. Als ik mij niet vergis gebruikt de D300 wel degelijk hetzelfde type, alsook de D80 & D200. Over de hele taaldiscussie, mij lijkt inhoud belangrijker dan vorm. Er is nog altijd een verschil tussen een gratis site en een magazine dat je koopt. Zo lang er niet in SMS-code geschreven wordt ben ik tevreden! Doe zo voort!

Het dSLR Team: (3471 dagen geleden.)
@Taalpuristen op dSLR: Misschien is het u al eens opgevallen, dSLR kost u helemaal niks. In ruil daarvoor krijgt u het laatste nieuws, vele reviews en noem maar op. De inkomsten van dSLR zijn dermate laag dat wij echt geen mogelijkheid zien een corrector in te huren, en kennelijk zijn onze excuses voor een incidentele fout niet genoeg! Zullen we er dan maar mee stoppen? Geen dSLR meer? Of vindt u het toch de moeite waard door de taalfouten heen te lezen en het nieuws als eerste te weten?

Annick (3471 dagen geleden.)
@emdeklerk: Geachte heer, mevrouw (fijn, anoniem internet), is het u al bekend dat je een nieuwe zin begint met een hoofdletter? Het is dan "Fotografie pers" in uw reactie. Over de rest van uw fouten zal ik het niet hebben. Deze site wordt samengesteld door welwillende vrijwilligers, die niets anders dan goede bedoelingen hebben.Het is én blijft (gelukkig!) mensenwerk. En uiteindelijk is het zo: "Waar mensen werken, worden fouten gemaakt." Niemand verplicht u hier te lezen en/of te posten.

PP (3471 dagen geleden.)
@Annet: het was niet mijn bedoeling jullie af te kraken hoor. Ik vind het alleen zo jammer dat als mensen zoveel tijd steken in een site, dat ze dan het laatste stapje niet maken. Het is wat dat betreft een beetje hetzelfde als op school: een opstel zonder spelfouten heeft al gelijk een voorsprong op een wellicht beter opstel vol met spelfouten. Wellicht is het het mogelijk om iemand te vinden die stukjes nakijkt. Wel bedankt voor dit volgens mij eerste Nederlandstalige stukje over de D700!

emdeklerk (3471 dagen geleden.)
Sorry Annet, ik vind je excuus voor het belabberde Nederlands vrij zwak. Het zijn niet alleen de d, t en dt-fouten, het gaat ook om de "Engelse ziekte": het constant los schrijven van samengestelde woorden. fotografie pers, info knop, opstart tijd, stof reductie systeem enz. Een leuke vind ik ook dat de sensor het oppervlak heeft van een filmrolletje. En dat de camera "live beelden kan opnemen". Toe maar. Suggestie: echte redacteur of corrector er naar laten kijken. Vriendelijke groet, EMdeKlerk

Annet (3471 dagen geleden.)
@PP: Onze redactie bestaat uit drie foto enthousiastelingen die veel verstand hebben van fotografie, iets minder van het internet en bijna geen verstand hebben van de Nederlandse grammatica. Dagelijks bedienen wij duizende bezoekers met onze berichtgeving die gelukkig voor het grootste deel door onze taalfouten heen kunnen lezen. Aan die paar lezers die dit niet kunnen, bieden wij onze excusses aan.

PP (3471 dagen geleden.)
Aardige review, geeft een mooi beeld van dit fantastische nieuwe toestel. Jammer alleen van al die d/t fouten. Ik zal wel een zeurpiet zijn, maar mij stoort het echt als het zo vaak fout gaat...

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 0 + 8 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?