Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van Canon Nederland kregen wij een weekend lang een EOS 50D camera mee om er een paar testjes mee te doen en er een korte preview over te schrijven.

De Canon EOS 50D is het meest recente model uit de tientallen serie van Canon, maar het bedrijf benadrukt dat het niet de vervanger is van de EOS 40D, maar juist een aanvulling op dit segment. De EOS 40D zal dan ook gewoon in de handel blijven tegen een uiteraard lagere prijs dan de EOS 50D.

Als we de specificaties van de EOS 50D bekijken realiseren we ons dat de tijd wel heel erg snel gaat. Nog niet zo heel veel jaren geleden brak Canon alle records met de EOS 1Ds Mark II vanwege het enorme aantal pixels dat die camera had. De 1Ds Mark II gold toen ook als DE prof camera voor studio’s en serieuze fotoreportages. Tegenwoordig zit er meer kwaliteit in de High-end consumenten camera, de 50D. Het is dus ook niet verbazend dat veel professionele gebruikers deze camera zullen omarmen als camera erbij, en in sommige gevallen zelfs als main body.

De specificaties van de EOS 50D liegen er dan ook niet om. De camera heeft een CMOS sensor van 15 miljoen pixels waardoor deze in staat is een foto te maken met een afmeting van 4752 x 3168 pixels. De bestanden worden opgenomen in 14 bits (mits u in RAW fotografeert) en de camera heeft een ISO bereik dat loopt van ISO 100 tot 12800, dit is zeer gevoelig. Tel hierbij ook nog eens op dat de camera 6.3 beelden per seconden kan fotograferen en dat ook nog eens 90 beelden lang kan volhouden op volle resolutie in JPG (16 in RAW), dan ziet u dat deze camera echt een werkpaard is.

Qua gebruikersgemak heeft de EOS 50D ook een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Kijken we bijvoorbeeld naar het beeldscherm achter op de camera dan zien we dat deze niet alleen een doorsnede heeft van 3 inch, maar dat deze ook veel scherper is dan op de voorgangers. Dit komt omdat Canon nu ook gebruik maakt van een VGA beeldscherm met 920.000 pixels. Het beeld dat op de TFT monitor verschijnt is daardoor veel rustiger en beter te bekijken. Bovendien kunt u nu veel beter de kwaliteit van een foto beoordelen op bijvoorbeeld scherpte en kleur detail.

Nieuw is de mogelijkheid om snel aanpassingen te maken door middel van het zogenaamde snelle bedienings scherm. U kunt bij de EOS 50D namelijk gewoon op de knop drukken en in een keer alle instellingen zien die er mogelijk zijn op deze camera. Als u dit doet kunt u vervolgens met de joystick door het beeld navigeren en op die manier aanpassingen maken in zaken als de witbalans, het geselecteerde scherpstelpunt, de manier van lichtmeting die gebruikt wordt, enz.

Op de EOS 50D is het overigens aan te raden om echt voor Canon objectieven te kiezen, tenzij u zelf zeer bekend bent met het instellen van correcties voor bepaalde objectieven. Wanneer u gebruik maakt van Canon objectieven kan de camera namelijk zelf correcties instellen voor zaken als vignettering. Een ingebouwde database zorgt er voor dat objectieven worden herkent en dat de camera zich aanpast aan het objectief. Op die manier weet u dus zeker dat u de best mogelijke kwaliteit uit een Canon objectief haalt. Uiteraard is het mogelijk om zelf correcties op te slaan voor andere objectieven, maar standaard zal de camera alleen Canon objectieven herkennen en geen objectieven van andere merken, zoals Sigma en Tamron.

Als we dan gaan fotograferen met de 50D, valt meteen op dat deze zeer schone foto’s maakt. Met schoon bedoelen we dan dat de camera zeer weinig beeldruis heeft, zelfs op hoge ISO waarden. We hebben de EOS 50D hiervoor weer meegenomen naar het AvioDrome in Lelystad en een paar foto’s gemaakt op ISO 1600 en 3200 waarbij dus opvalt dat er wel ruis te zien is op ISO 3200, maar dat dit echt enorm meevalt en dat de foto’s zeker bruikbaar zijn voor zowel drukwerk als publicatie op een beeldscherm in 100%. Dit zal met name natuurfotografen erg aanspreken omdat dit een zeer kritische groep gebruikers is die vaak crops maken van een foto om op een beeldscherm weer te geven. Juist dan is ruis normaliter erg zichtbaar en dat valt dus met de EOS 50D heel erg mee.


ISO 1600 F/4.0 (100% crop in de bovenhoek)


ISO 3200 F/4.0 (100% crop in de bovenhoek)

De EOS 50D is ook weer uitgerust met een ingebouwd schoonmaak systeem voor de beeldsensor waardoor vuil zich minder gemakkelijk aan de sensor zal hechten. In de praktijk betekend dit niet dat er geen vuil op de sensor terecht kan komen, maar wel dat het veel langer zal duren voordat u hiervan last krijgt. De sensor van de camera is uiteraard wel gewoon schoon te maken met de hiervoor bestemde middelen.

RAW fotografen worden met de EOS 50D ook op hun wenken bedient. De EOS 50D heeft namelijk niet één RAW mode, maar een drietal RAW modes. In RAW neemt de camera de ruwe data van de beeldsensor op in het fotobestand. Dit betekend dat u alle informatie krijgt die beschikbaar was op de beeldsensor ten tijde dat u de foto nam. In de nieuwe RAW modes, SRAW1 en SRAW2, is het mogelijk om de resolutie terug te zetten. Op die manier krijgt u minder grote bestanden maar behoudt u wel de mogelijkheid om later zaken aan te passen als witbalans en belichting. In de SRAW1 mode neemt u nog maar 7.1 megapixel foto’s en in de SRAW2 stand zijn dit er zelfs nog maar 3.8 miljoen. Deze modes zijn uiteraard zeer geschikt in situaties waar u geen extreme bestanden hoeft te schieten, maar wel alle controle over uw foto wilt behouden.

We hadden het niet anders verwacht van Canon, maar uiteraard is de camera ook erg goed met het automatisch instellen van de witbalans, zelfs onder erbarmelijke omstandigheden. Deze foto gemaakt in de cockpit van een vliegtuig op het Aviodrome is dan ook zeer moeilijk weer te geven omdat er echt een mengeling van kleuren in voorkomt door de verschillende lampen die er gebruikt worden, maar op de foto ziet dit er echt hetzelfde uit als in het echt.

Het dynamische bereik van de EOS 50D is echt verbazingwekkend goed. De foto in de cockpit van de Boeing 747 toont al aan dat de 50D goed om gaat met zowel het aanwezige licht in de cockpit als het licht buiten in de volle zon, maar ook een foto tegen de zon in met grote schaduw partijen toont nog een goede doortekening in de donkere partijen. Deze foto is genomen in de automatische stand zonder ook maar iets aan te passen in de instellingen.

Is er dan helemaal niets negatiefs over de Canon EOS 50D te vertellen? Ja hoor, gelukkig wel. Een van de dingen die wij in de studio probeerden was het gebruik van een flits diffusor op de camera zodat we het licht van de ingebouwde flitser wat zachter konden maken. Dit werkte in zijn geheel niet. De reden is dat Canon ervan uit gaat dat als er iets in het accessoire schoentje van de camera geschoven is, dit een flitser moet zijn. De ingebouwde flitser zal dan niet meer afgaan, zelfs al staat deze omhoog. Het is dus niet mogelijk om gebruik te maken van dit soort accessoires. Het is maar een klein minpuntje, maar het is er wel één.

Als u dan klaar bent met fotograferen en uw foto’s wilt laten zien aan vrienden, collega’s of andere bekenden heeft de camera nog een leuke troef, namelijk de ingebouwde HDMI aansluiting. De Canon EOS 50D maakt gebruik van deze aansluiting om foto’s te kunnen tonen op een groot formaat Full-HD televisie zodat de foto’s er zeer scherp uit zien. Uiteraard kunt u deze aansluiting ook gebruiken tijdens het fotograferen. In dat geval kunt u bijvoorbeeld al tijdens het werken aan een model in de studio laten zien dat ze net even een iets andere houding moet aannemen omdat haar kleding net niet mooi valt. Ook de scherm informatie die normaliter op de achterkant van de camera zichtbaar is, kan worden weergegeven op een HDMI televisie. Ideaal dus.

Een uitgebreidere review kunt u verwachten als wij een productie model van de Canon EOS 50D voor een wat langere tijd mogen proberen.Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Berend (1475 dagen geleden.)
Lieve Britt geef mij eens één reden waarom jij denkt dat wij hier op zitten te wachten. En dan niet als persoon maar meer op de wijze hoe jij je profileert.

britt (1475 dagen geleden.)
Hallo allemaal!! Ik ben Britt (34 jr), en ik heb een tijdje geleden (paar maandjes) een prijs gewonnen voor fotografie! Ik ben dus heel goed in fotografie, en vooral goed in fotografie met licht. De jury zei tegen mij dat ze het uitstekend vonden!!! Ik heb daar ook een 10- voor gekregen en won. Ik wil niet de prof zijn hoor :) Maar als jullie nou vragen hebben over fotografie, stel ze dan. Doe het dan zo: Beste Britt (of lieve of geachte), maar niet: Ik heb een vraag over...) Britt

Alain (3111 dagen geleden.)
hallo, ik heb het probleem van stofdeeltjes/luchtbelletjes al diverse keren voorgelegd via het webformulier Canon, maar tot op vandaag mocht ik geen enkele reactie vernemen. Service na verkoop ?????

Alain (3117 dagen geleden.)
hallo, nog even feedback betreffende de JOBO gps module: werkt perfect, de data kunnen zeer gemakkelijk aan de foto's worden gekoppeld en zichtbaar gemaakt worden op Google Earth. Enkel 1 serieus nadeel: de module spant NIET in de flitserschoen van de camera, zodat verlies van de module zeer gemakkelijk gebeurt. De firma bied een noodoplossing (zelfklever onderaan) maar dit voldoet totaal niet.

Alain (3117 dagen geleden.)
hallo, ik heb vandaag 3 dergelijke lenzen in de winkel kunnen controleren. Geen enkele hiervan toonde deze luchtbelletjes of stofdeeltjes. Ik vermoed dat er toch meer aan de hand is. mvg, Alain

Redactie dSLR Media | (3118 dagen geleden.)
@Alain | Dit is een heel normaal verschijnsel. Hier hoeft u zich (als het om kleine vlekjes gaat) geen zorgen om te maken omdat dit buiten het focale bereik van het objectief ligt. Meestal zijn dit soort vlekjes inderdaad stofjes en in sommige gevallen opgedroogde druppeltjes. Niets om u zorgen over te maken.

Alain (3118 dagen geleden.)
hallo, een vraag: mijn Canon lens EF-S 18-200 mm 1:3,5-5,6 toont inwendig kleine vlekjes (belletjes? stofdeeltjes?). Heeft er iemand ook deze problemen?

Brian (3201 dagen geleden.)
@beerbelly | Het klopt dat het met een beetje huisvlijt goed te doen is, maar wij gaan hier op dSLR niet aanzetten tot het zelf modificeren van accessoires. Stel dat er iets kapot gaat, dan hebben wij het gedaan.

Beerbelly (3201 dagen geleden.)
Hallo ook de 40d heeft problemen met de diffusor maar met een beetje huisvlijt en een vijltje lukt het wel. Zij het wel iets wankel.

Brian Dragtstra (3223 dagen geleden.)
Beste Helena: Waarom richt u uw vraag aan Alain, die ook slechts een bezoeker is? Bovendien kunt u de Tokina 12-24 gewoon gebruiken op de 50D. Beide camera's hebben immers dezelfde crop factor.

helena ma (3223 dagen geleden.)
beste Alain ben van plan om mijn canon 350D in te ruilen voor canon 50D, maar heb een lens Tokina 12-24mm f4.0 die al te graag gebruik.Batekent dat ik hem niet kan gebruiken op canon 50 D

Alain (3305 dagen geleden.)
alvast bedankt voor de je reactie, ik zoek een systeem dat zeer makkelijk bruikbaar is voor mijn Canon 50D, in de handleding van de camera wordt hierover niets vermeld

Brian Dragtstra (3305 dagen geleden.)
Beste Alain, je kunt op deze site veel informatie vinden over GPS systemen door in de zoekmachine (rechter bovenhoek) het zoekwoord GPS in te voeren en het vinkje even op [o]Nieuws te zetten.

Alain (3306 dagen geleden.)
hallo, wie heeft ervaring met "gps foto traking", al dan niet gestuurd vanuit de camera?

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 10 + 0 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Pentax K-x
♦ Gebruikerstest Canon EOS 7D
♦ Gebruikerstest: Nikon D3000. Veel instap camera voor weinig geld
♦ Boekbespreking: Het Canon Camera Boek van Christian Haasz
♦ Gebruikerstest Redged TSC-424 + RNB-1 reisstatief (Incl. Video)
♦ Gebruikerstest Pentax K7
♦ Boekbespreking: Fotograferen met een Canon EOS 500D
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?