Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Canon maakt veel verschillende printers, maar voor degeen die A3 als afdruk formaat wil gebruiken zijn er twee mogelijkheden: de Pixma 9000 en de Pixma 9500. Die bestaan al jaren, maar sinds enige tijd zijn van beide enigszins aangepaste versies op de markt, onder de bij Canon inmiddels gebruikelijke aanduiding Mark II als het betrekkelijk beperkte wijzigingen betreft, dat zorgt voor wat meer rek in het aantal beschikbare type aanduidingen.

Het feit dat de één een hoger type nummer heeft zou tot de verwarring kunnen leiden dat het een nieuwere of betere printer betreft dan de ander. Dat nieuwer klopt wel, maar dat beter is niet de juiste aanduiding, de enige manier om het verschil te beschrijven is dat het gewoon een principieel andere printer is. Dat zit niet in het uiterlijk of de degelijke bouw, aan de buitenkant zijn de printers nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ook het papier transport met de mogelijkheid om stapeltjes te gebruiken door het papier er boven in te plaatsen, of losse vellen van dik materiaal die niet gebogen mogen worden er van de voorkant in te schuiven, het is precies hetzelfde. Het verschil zit van binnen en dan in het soort inkt, en op basis daarvan ook in het aantal inktpatronen dat de printers gebruiken.De Pixma 9000 Mark II gebruikt wat ‘dye’ inkten wordt genoemd, de Pixma 9500 Mark II gebruikt ‘pigment’ inkten. Het onderscheid zit in het soort kleurstof dat gebruikt wordt, en de verschillende namen geven dat dan ook aan: er zijn ‘Dye’ inkten en er zijn ‘Pigment’ inkten. Beide termen vertalen naar het Nederlandse kleurstof, en dan valt het onderscheid helaas weg. Toch is het een belangrijk onderscheid, de aard van de kleurstoffen is op microscopisch niveau wezenlijk anders, en dat heeft allerlei gevolgen. Er zijn uiteraard aparte printers voor beide inktsoorten, maar ook het papier moet eigenlijk zijn aangepast aan het soort inkt. Het grootste praktische verschil is de houdbaarheid: waar pigment inkten weinig verandering ondergaan in de loop van de tijd, zijn afdrukken met dye-inkten niet geschikt om aan de muur te hangen wanneer je ze tenminste lange tijd even mooi wilt houden. Toch heeft ook Dye-inkt zijn voordelen.Brokjes
De kleurstoffen in de pigment inkten zijn niet oplosbaar in de vloeistof die het grootste deel van de inkt vormt. Ze worden klein gemaakt door grotere brokken fijn te malen, of door heel kleine deeltjes te laten ‘groeien’. Het zijn die grotere afmetingen van de afzonderlijke kleurstofdeeltjes die de grote houdbaarheid leveren. De Dye inkten zijn in principe kleurstoffen die oplosbaar zijn in de vloeistof van de inkt. De kleuren worden dan ook in principe uit de losse kleurstof moleculen opgebouwd, en die zijn daardoor kwetsbaarder voor allerlei invloeden van buiten af. Dat is een groot praktisch verschil in de toepasbaarheid. Er is een ander praktisch verschil, en dat is het maken van echte hoogglans afdrukken. De pigment inkten zijn daar eigenlijk niet geschikt voor, omdat de kleurstoffen in elk geval gedeeltelijk bovenop de emulsielaag blijven liggen. Daardoor zal de glanzende bovenlaag van het papier er anders uit gaan zien naarmate er meer inkt op een plek terecht is gekomen. Er zijn wel papieren waarop je een enigszins glanzende afdruk met pigment inkten kunt maken, maar echte ‘hoogglans’ is er niet bij. Ook hier is gelukkig weer een keerzijde en dat is dat de pigment inkten op mat papier een heel hoge dekking met bijbehorende zwarting kunnen produceren. Maar daar zijn dan wel speciale inkten voor nodig, vandaar dat veel printers die pigment inkten gebruiken twee soorten zwarte inkt gebruiken: één voor het matte papier, en een ander soort voor glanzend papier. Een ander nadeel van pigment inkten is dat de printers vaak probleempjes kennen wanneer je er niet regelmatig mee print: de pigmenten drogen in en de spuitmondjes van de printkoppen lopen dicht. Schoonmaken lukt meestal nog wel, maar kost wel inkt. Dye inkten kennen dat probleem in mijn ervaring niet.

Zwartwit
Hoewel de 9000 niet over speciale inkten voor zwartwit afdrukken beschikt zien de afdrukken er toch prima uit. Bij bestudering van de gebruikte inkt blijken er minieme sporen van kleur gebruikt te worden, naar ik aanneem om de toon van het zwart precies goed te krijgen. De 9500 beschikt over extra inkten om ook op mat papier mooi zwart te krijgen, en grijs voor een betere toonschaal. Toch leveren die extra inkten geen extra zwarting, de maximale dekking van de 9000 en de 9500 op mat papier is vrijwel gelijk. Op het nieuwe Canon Photo Paper Pro Platinum levert de 9000 Mark II fantastische hoogglans afdrukken, zowel in kleur als zwartwit. De 9500 blijft als pigment printer toch wat moeite houden met echte hoogglans: de plekken waar inkt terecht is gekomen glanzen toch minder en anders dan het papier zelf, en een beetje kleurverschuiving treed ook op wanneer het licht er schuin op valt.“Twee kleurruimtes als vergelijking, de grote als draadmodel getoonde is wat de 9500 Mark II op het Canon Photo Paper Pro Platinum van Canon aan kleurbereik levert. De kleinere laat zien hoeveel minder intens de kleuren worden wanneer je de 9500 Mark II op Canon Fine Art Premium Mat papier een afdruk laat maken. Een deel van het verschil in gemeten dekking gaat meestal weer verloren omdat de glansafdruk onder normale omstandigheden natuurlijk extra licht weerkaatst, het meetinstrument heeft daar geen weet van.”

Met dank aan Eduard de Kam van het NIDF voor het schrijven van deze test.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 6 + 6 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Canon EOS 7D
♦ Boekbespreking: Het Canon Camera Boek van Christian Haasz
♦ Boekbespreking: Fotograferen met een Canon EOS 500D
♦ Gebruikerstest Canon Pixma 9000 Mark II en Pixma 9500 Mark II
♦ Gebruikerstest Canon EOS 500D
♦ Boek bespreking: Canon EOS 450D in de praktijk
♦ Canon EOS 50D Preview | Een weekendje 50D
♦ Gebruikerstest Canon EOS 1000D
♦ Gebruikerstest Canon EOS 450D
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?