Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Gebruikerstest Pentax K7

Gepost : 2009-08-21 18:35
Van Pentax hebben wij vorige maand een paar dagen mogen testen met de Pentax K7, het nieuwe vlaggenschip op het gebied van digitale spiegelreflex fotografie. De Pentax K7 is niet zomaar een iets verbeterde versie van de K20D, maar een compleet andere camera die van de grond af opnieuw lijkt te zijn ontworpen. Belangrijke veranderingen die meteen in het oog springen zijn:
 • Video opname mogelijkheden
 • Een groot hoge-resolutie beeldscherm van 3 inch
 • Meer snelheid (5.2 beelden per seconden)
 • Een HDMI televisie uitgang

De Pentax K7 moet het nieuwe hoogwaardige model spiegelreflex camera van Pentax worden, dus het is niet alleen gebleven bij de hierboven genoemde veranderingen. Veel belangrijker zijn namelijk de veranderingen die je niet meteen ziet, maar die wel zorgen voor een hogere kwaliteit opnamen. Een opsomming van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de K20D:
 • Een betere body (magnesium/roestvrij staal) met rubber afdichtingen
 • Vernieuwde CMOS sensor met 4 kanaals uitlezing
 • Verlichte autofocus punten
 • 100% dekking van het beeld in de zoeker
 • Lichtmeting in 77 segmenten
 • Stof verwijdering (anders dan bij de K20D)
 • Groter dynamisch bereik met hooglicht en schaduw compensatie
 • 5.2 beelden per seconde (in JPG, PEF en DNG)
 • HD video in 720P

De bediening
Als wij de camera voor de eerste keer aanzetten, valt meteen op dat de bediening door de vernieuwde gebruikersinterface een stuk overzichtelijker geworden is. Op de achterkant van de camera kunnen we nu veel overzichtelijker dan ooit tevoren zien hoe de instellingen van de camera zijn, waardoor we in één oogopslag kunnen zien of we dingen willen veranderen.De zoeker
Nieuw aan de zoeker vande Pentax K7 is dat deze nu voor het eerst een 100% dekking biedt zodat de gebruiker gemakkelijker een compositie kan maken zoals die gewenst is. De rand van wat je ziet in de zoeker is ook werkelijk de rand die op de foto komt. Wel is de vergroting van de zoeker hierdoor iets minder geworden als bij de K20D het geval was. Dit betekend dat het handmatig scherpstellen iets moeilijker is omdat je nu minder goed kan zien wanneer je precies scherp bent, maar de gedachte dat scherpstelling toch meestal automatisch gedaan wordt en dat de compositie daarom belangrijker is, daar zijn wij het volledig mee eens.

Ondersteunde objectieven
Pentax zou Pentax niet zijn als niet alle oude objectieven zouden worden ondersteund. Deze camera is daar geen uitzondering op. U kunt met de Pentax K7 gebruik maken van al uw oude Pentax objectieven. Alle K, Ka, Kaf, Kaf2 en Kaf3 objectieven kunnen worden gebruikt, evenals al uw 645 objectieven, al heeft u daarvoor wel een converter ring nodig.

Aansluitingen
De Pentax K7 is goed ingepakt tegen stof en vocht door het gebruik van rubber afdichtingen, maar wie die opent ziet dat er toch een heleboel aansluitingen op de camera zitten die ervoor zorgen dat de camera op veel manieren kan worden aangesloten met externe apparatuur. De meest opvallende aansluiting is natuurlijk die waar HDMI boven staat. Omdat de camera nu de mogelijkheid heeft om video op te nemen in 720P formaat, moet er natuurlijk ook een HD video aansluiting op de camera zitten zodat de opgenomen beelden weer kunnen worden afgespeeld op een televisie.

Naast de HDMI aansluiting is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid de camera op een gewone televisie aan te sluiten middels de gestandaardiseerde USB/Video uitgang. Deze kan zowel in PAL als NTSC het beeld uitsturen, dus u kunt de camera nagenoeg op elke televisie gebruiken. Verder is er nog een Microfoon ingang te vinden zodat u een betere microfoon kunt gebruiken voor de geluidsopname bij de video functie en u kunt een externe stroombron aansluiten zodat u niet afhankelijk bent van de accu in de camera.

Voor studio fotografen zal de belangrijkste aansluiting echter toch de PC aansluiting zijn, bedoeld om een externe flitser te kunnen aansturen via een kabel of een draadloze trigger. De PC aansluiting is een standaard X contact, gelijk aan die van de K20D.

Externe flitsers gebruiken
De Pentax K7 heeft een ingebouwde flitser met een richtgetal van 13 bij ISO 100 en een openingshoek die te vergelijken is met een 28mm objectief. De camera kan deze ingebouwde flitser niet alleen gebruiken als flitslicht, maar ook als bediening voor externe flitsers die draadloos worden aangestuurd. Verder heeft de camera natuurlijk een hotshoe aansluiting waarop speciale 'dedicated' flitsers kunnen worden aangesloten. Alle flitsers die werken volgens het Pentax P-TTL protocol worden in deze camera ondersteunt, maar ook manuele flitsers of trigger-units voor externe flitsers kunnen worden gebruikt. In dat geval stuurt de flitser alleen een sync puls naar de hotshoe die vergelijkbaar is met de puls die op het PC contact staat.

De gebruikerstest bij het Aviodrome museum
Uiteraard hebben wij de Pentax K7 meegenomen naar het Aviodrome voor een uitgebreide test. De camera is als eerste in ISO 1600 gezet om op die manier te kijken hoeveel ruis er in de foto's zit. Voor deze test zetten we de ruisonderdrukking altijd uit, zodat we werkelijk kunnen zien hoeveel ruis de sensor zelf produceert. Uiteraard is de hoeveelheid ruis in de foto's die u er zelf mee zult maken minder, omdat er dan vanuit de camera ruisonderdrukking wordt toegepast (tenzij u die zelf uitzet).In deze eerste foto presteert de Pentax K7 goed, maar minder bijzonder als we hadden verwacht. Het is geen groot geheim dat de K7 een soortgelijke sensor heeft als we in de Nikon D300 terug vinden en de resultaten zijn wel iets minder spectaculair. Toch is dit absoluut geen slecht resultaat en laat de foto duidelijk zien dat ISO 1600 veilig kan worden gebruikt voor alle soorten fotografie.

De belichtingsmeting doet goed zijn werk. In de automatische stand herkent de belichtingsmeter de moeilijke omstandigheden in de onderstaande foto direct en wordt een goed uitgelichte foto opgenomen. Er zit geen overbelichting in de vlag aan de bovenkant van de foto en de reflecties in de foto op de vloer van het museum zijn ook niet uitgebeten. Een mooi resultaat.In de ISO 1600 stand en met gebruikmaking van de Live-view mogelijkheden kunnen we een klein paaltje als statief gebruiken voor deze opname van een motorfiets. Een moeilijke opname omdat er in verhouding veel tegenlicht is. Toch is de hoeveelheid licht erg minimaal waardoor we uitkomen op slechts 1/4 seconde bij F4 op ISO 1600.Qua dynamisch bereik hadden we eigenlijk van deze camera iets meer verwacht. We hebben de camera getest in de Boeing 747 waarbij we de hoeveelheid licht in de cockpit gebruiken om de meters in het vliegtuig te laten zien terwijl we ook door de ramen naar buiten kijken om daar het grasveld rond de landingsbaan te bekijken. Hier zien we dat er toch wel erg veel overbelichting in het grasveld zit, terwijl het verschil qua belichting maar 5 stops uit elkaar zit. De oplossing is natuurlijk meer belichtingscompensatie zodat we -2 stops gaan fotograferen, maar hier zien we dat andere camera's beter presteren.Qua witbalans blijft Pentax als vanouds heel goed presteren. Maar weinig camera's zijn in staat zo goed de automatische witbalans te gebruiken als de Pentax K7. Vaak zie je hier dat de invloed van het grasveld of de lucht zorgt voor een verkeerde witbalans, maar bij Pentax weten ze hier altijd zeer goed mee om te gaan waardoor de gebruiker profiteert van een goed bruikbare automatische witbalans.Dit laatste zien we ook terug als we testfoto's maken in onze testkast. Hier zien we dat de camera zich niet laat afleiden door gekke kleurtjes en dat de grijskaart ook werkelijk grijs wordt weergegeven, zonder verkleuring.

Video mogelijkheden in de K7
Het is met de Pentak K7 mogelijk om te filmen in HD kwaliteit. De norm die hiervoor gebruikt wordt is de 720P norm. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat dit de standaard is op het gebied van hoge kwaliteit video (Red: 720P geeft een hogere kwaliteit dan 1080i).

In het menu van de camera kan worden gekozen met welke kwaliteit de camera de beelden moet opnemen. De gebruiker kan kiezen voor drie formaten (1.6M, 0.9M of 0.3M) en voor drie kwaliteitsniveaus. Verder is het mogelijk te kiezen of er wel of geen geluid moet worden opgenomen, een handige functie om niet teveel geheugen te verliezen in de audio opname wanneer er toch gebruik wordt gemaakt van een externe recorder.

De gebruiker kan ook kiezen of hij/zij wel of geen invloed wil kunnen uitoefenen in de diafragmastand die gebruikt wordt tijdens het filmen. Hierdoor is het mogelijk om de scherptediepte in een opname te bepalen, dus uiteraard willen we het diafragma zelf kunnen bepalen.

Als laatste, en dat bevalt ons zeer, kan deze camera ook tijdens het filmen gebruik maken van de ingebouwde beeldstabilisatie. Omdat de beeldstabilisator werkt op het principe van het in tegenfase bewegen van de sensor t.o.v. de trillingen die de gebruiker veroorzaakt, kan deze stabilisatie techniek ook worden gebruikt tijdens het filmen. Geloof van ons maar dat dit handig is.

Conclusie
De Pentax K7 is een zeer bruikbare camera die absoluut de K20D achter zich laat. De camera is op vele punten verbeterd en laat zich veel gemakkelijker bedienen dan de voorgangers. Een kritiek punt vinden we het dynamische bereik van deze camera. Niet dat het slecht is, maar van een camera in dit segment hadden we meer verwacht.

De camera liet tijdens de gebruikerstest in het Aviodrome duidelijk zien dat de hij goed kan meekomen met de concurrentie. Een overstap naar een ander merk om daar een betere kwaliteit vandaan te halen is echt onzin. De video mogelijkheden hebben we wel getest, maar door een storing op onze computer zijn die beelden verloren geraakt. We hopen die test nog eens over te kunnen doen.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 1 + 9 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Gebruikerstest Pentax K-x
♦ Gebruikerstest: Nikon D3000. Veel instap camera voor weinig geld
♦ Gebruikerstest Redged TSC-424 + RNB-1 reisstatief (Incl. Video)
♦ Gebruikerstest Pentax K7
♦ Gebruikerstest Nikon D3x
♦ Gebruikerstest Pentax K-m
♦ Canon EOS 50D Preview | Een weekendje 50D
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 300 en Alpha 350 (dubbeltest)
♦ Gebruikerstest Canon EOS 1000D
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?