Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van Nikon Nederland ontvingen wij een Nikon D3000 digitale spiegelreflexcamera voor een review. De Nikon D3000 is het huidige instap model zonder de mogelijkheid om te filmen. Echt een spiegelreflex voor beginners dus, en daar hebben ze bij Nikon heel erg goed over nagedacht.

De nikon D3000 is een 10 megapixel spiegelreflexcamera met een CCD sensor als het kloppende hart. De camera heeft een ISO bereik dat van ISO 100 oploopt toto ISO 1600 maar kan worden uitgebreid tot ISO 3200. Voor de autofocus wordt gebruik gemaakt van een Multi-CAM 1000 systeem, dat al in vele camera's beproeft is. De scherpstelling in de D3000 is dan ook net zo goed als in andere Nikon modellen. Verder is de camera uitgerust met een ingebouwde flitser met richtgetal 12, die een beeldhoek kan bestrijken die men ziet als er een 17mm objectief op de camera zit. Ruim voldoende dus.

Fotograferen doet de Nikon D3000 met 3 beelden per seconden en dat wordt in de JPG mode volgehouden tot de geheugenkaart vol is geschoten. De geheugenkaart die in deze camera gebruikt wordt is er een van het SD of SDHC type en wij hebben getest met kaarten tot 16GB en dat gaf totaal geen problemen.

Wanneer we de Nikon D3000 uit de verpakking halen denken we meteen terug aan de persconferentie waar we over deze camera te horen kregen. Voor deze camera is geen boekje of handleiding nodig, die zit al ingebouwd in de camera. Als dat zo is, dan moet de camera dus wel heel erg simpel zijn. We stoppen een volle accu in de camera, doen er nog een geheugenkaartje bij en we zijn er helemaal klaar voor.

Om te beginnen, de Nikon D3000 kan alles wat elke spiegelreflex kan. Het is gewoon een camera waar gevorderde gebruikers onmiddellijk mee kunnen werken, maar er is iets toegevoegd dat extra waarde heeft voor de beginnende gebruiker. Dit is de zogenaamde GUIDE stand die we terug vinden op het instelwiel aan de bovenkant van de camera. Als we de camera in deze stand zetten krijgen we onmiddelijk een vraag op het grote beeldscherm. Wat willen we eigenlijk?We willen een foto maken, dus kiezen we voor de opname optie. De tweede vraag is ook meteen duidelijk te beantwoorden. Willen we een eenvoudige bediening, of zijn we al zo goed dat we gaan voor de geavanceerde bediening?Dit is dan ook precies hoe we deze camera moeten zien. De Nikon D3000 is echt perfect voor mensen die geen verstand hebben van fotograferen, maar die wel echt mooiere foto's willen gaan maken en daarvoor kiezen voor het gemak van een spiegelreflexcamera. Veel te vaak horen we van mensen dat ze eigenlijk minder mooie foto's zijn gaan maken sinds ze met een spiegelreflex fotograferen, en dat is met deze camera echt verleden tijd.

We besluiten zoals bij elke test de camera mee te nemen naar Museum het Aviodrome in Lelystad voor een uitgebreide test. Het Aviodrome is een ideaal museum voor dit soort tests omdat het een museum is met heel veel mooie fotografische momenten. Er staan vliegtuigen in donkere hoekjes, maar je kunt er ook in de cockpit van een Boeing 747 komen die buiten staat in de volle zon. Perfect om alle omstandigheden te proberen dus.

Als eerste testen we het ISO bereik van deze camera. Dit is nog altijd een struikelblok voor veel camera's maar de Nikon D3000 weet zich hier aardig overeind te houden. Bij het fotograferen van een vliegtuig dat binnen in het donker staat krijgen we een redelijk goed bruikbare foto uit de camera. Het feit dat de camera met een CCD sensor werkt i.p.v. een CMOS sensor is wel goed te merken. Het ruis niveau is hoger dan bij CMOS modellen, maar we vinden dat een foto op ISO 1600 zeer acceptabel is dus de camera is goed te gebruiken voor praktisch alle situaties.Hierna testen we de camera ook nog op andere plaatsen op ISO 1600 en ook bij deze andere foto's vinden we dat de foto's goed bruikbaar zijn. Wat hoge ISO ruis betreft scoort deze camera dan ook niet anders dan verwacht. Hier durven we rustig mee op pad.

Minder goed te spreken waren we over de werkelijke gebruikstest bij hoge contrasten. Om deze test uit te voeren gaan we altijd naar de cockpit van de Boeing 747 die in dit museum staat en fotograferen we van binnen naar buiten. Waar het ons om gaat is dat we binnen de knopjes op het dashboard van het vliegtuig nog goed willen herkennen, terwijl we buiten kunnen zien dat er gras voor de landingsbaan ligt. De meeste camera's hebben hier aardig moeite mee, maar wanneer we de belichting op -1 stop compenseren gaat het bijna altijd wel goed.

Bij deze camera moesten we zelfs twee volle stops compenseren, en toen kregen we eindelijk het gras zichtbaar in beeld. Het laat zicht raden dat de knoppen op het dashboard van de Boeing toen bijna niet meer zichtbaar waren. Deze test komt de D3000 iets minder goed door. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om te zorgen dat de camera beter presteert, zoals het omlaag draaien van het contrast zodat het grasveld wel goed zichtbaar wordt, maar dat lijkt ons niet de bedoeling bij een camera die gemaakt is met beginners in de fotografie als uitgangspunt. Met andere woorden, we kunnen hier wel een goeie foto maken, maar niet als ongeoefend beginner.

De test met de witbalans van de camera komt de Nikon D3000 weer wel perfect doorheen. Het lijkt wel of de D3000 zich niks aantrekt van het gras voor de Antonov AN2 tweedekker die voor het restaurant van het Aviodrome staat. De kist is mooi wit en we willen dat de camera dit ook zo goed mogelijk laat zien. Geen enkel probleem voor de Nikon D3000. De foto is goed van kleur en hoeft niet verder gecorrigeerd te worden als we deze willen gebruiken in een album. Het feit dat er voor het vliegtuig een grasveld ligt en dat de meeste camera's hier best wel moeite mee hebben in een witbalans meting, gaat voor de Nikon D3000 niet op. Deze camera doet gewoon wat hij moet doen, een goed gekleurde foto produceren.Conclusie:
De Nikon D3000 is een camera die zeer prettig is voor mensen die nog niet zoveel van fotografie weten. De hulpjes die vanuit het menu oproepbaar zijn, zorgen ervoor dat het boekje thuis kan blijven en dat een foto cursus niet direct nodig is. Toch is de camera zoveel mooier te gebruiken als de gebruiker echt weet wat hij/zij aan het doen is, en daarom blijven wij zeggen dat een training op zijn plaats is.

De camera scoort goed in de test, al vinden we het jammer dat de contrast omvang een klein beetje tegenvalt. Aan de andere kant zal deze camera voornamelijk gekocht worden door mensen die de kwaliteit van een compact camera of analoge camera kennen, en dat is deze camera natuurlijk een enorme stap vooruit.

Meer foto's die gemaakt zijn met deze camera:


Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 1 + 4 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Gebruikerstest Nikon D3s bij weinig licht
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Pentax K-x
♦ Gebruikerstest: Klein en supersnel, de Nikon S640 compact camera.
♦ Gebruikerstest: Nikon D3000. Veel instap camera voor weinig geld
♦ Gebruikerstest Redged TSC-424 + RNB-1 reisstatief (Incl. Video)
♦ Gebruikerstest Pentax K7
♦ Boekbespreking "Het Nikon camera boek"
♦ Gebruikerstest Nikon D3x
♦ Canon EOS 50D Preview | Een weekendje 50D
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?