Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van uitgeverij Van Duuren Media kregen wij 4 boeken in de reeks 'Bewuster en beter fotograferen'. Deze boeken behandelen het werken met een (of meerdere vergelijkbare) specifieke spiegelreflexcamera zodat u daar beter mee leert fotograferen. De boeken zijn zeer uitgebreid en dat was voor ons de reden om ze te lezen en hierover deze recensie te schrijven.

De boeken in de reeks 'Bewuster en beter fotograferen' zijn thematisch geschreven wat betekend dat deze boeken werken volgens het principe dat ze allemaal eigenlijk hetzelfde zijn, maar dat per boek specifiek wordt gekeken naar een bepaald merk en type camera. Deze manier van werken maakt dat je heel gemakkelijk een en hetzelfde boek kunt schrijven voor meerdere camera's en dat is dan ook precies waarom dit een reeks is. De boeken in deze reeks zijn dan ook al uitgekomen voor de volgende camera's:
  • Canon EOS 40D / 50D en 500D door Pieter Dhaeze
  • Nikon D60 door Hans Frederiks
  • Nikon D90 en D80 door Hans Frederiks
  • Sony Alpha 200- en Alpha 300-serie door Pieter Dhaeze

Nu is het natuurlijk wel heel erg opvallend dat in drie van de vier boeken exact dezelfde bladzijden voorkomen als het gaat over scherpte, terwijl dit boeken zijn van twee verschillende schrijvers. Dit betekend duidelijk dat de bewuste schrijvers alleen de teksten (en hier en daar af en toe een foto) hebben aangepast aan het merk en type camera waarvoor het boek geschreven is, maar dat de basis voor al deze boeken niet door hun geschreven is. Dit blijkt ook als we de credits lezen, want dan blijkt dat de teksten afkomstig zijn van de cursus Digitale fotografie van de LOI (Leidse Onderwijs Instelling), Focus magazine en Computer Idee. Dat ons dit opviel komt natuurlijk alleen maar doordat wij alle boeken uit deze reeks tegelijk konden inzien, een normale consument zou dit nooit gemerkt hebben.Wat leert u als koper van deze boeken?
De basis waarop deze boeken werken is dat u leert fotograferen. Het gaat dan niet specifiek om het kunstje dat u uw type camera meteen leert te beheersen, maar meer om de principiële basis vaardigheden die u moet hebben om überhaupt goed te kunnen fotograferen. Uiteraard wordt er wel per merk en type camera precies uitgelegd hoe u bepaalde instellingen kunt maken die nodig zijn om uw camera goed te bedienen. Dit lijkt in tegenspraak met het eerste hoofdstuk van het boek, maar u zult al snel merken dat deze boeken goed de diepte in gaan.

In het eerste hoofdstuk leert u om uw gereedschap, de digitale camera en alle randapparatuur die hierbij komt kijken, te leren kennen. Een belangrijk hoofdstuk want hoe vaak gebeurt het niet dat mensen niet precies weten wat dat ene knopje naast de lens nu precies doet, terwijl ze de camera misschien al jaren hebben. Belangrijke accessoires zoals statieven, draadontspanners, tassen en flitsers passeren de revue, zodat de schrijvers zeker weten dat u deze basiskennis heeft wanneer het boek verder gaat met het leren fotograferen. Als afsluiting van hoofdstuk 1 leert u wat belangrijke parameters zijn die u moet instellen in uw camera voor een probleemloze werking. Denk hierbij aan de datum en tijd, maar ook aan het activeren van de live-view functie en het instellen van de opnamekwaliteit van uw camera.

In het tweede hoofdstuk leert u nagenoeg alles over de belichting van uw camera. Dit is echt een pittig hoofdstuk en alleen al om dit hoofdstuk kan ik de boeken uit deze reeks aanraden. Op een zeer begrijpelijke manier wordt hier beschreven hoe de belichting van een camera werkt en wat u moet weten om zelf aanpassingen te maken in deze belichting.

Het principe van kleur menging, maar ook de werking van het diafragma en de sluitertijd worden hier uitgelegd. De keuzes die de camera zal maken bij verschillende onderwerp standen zoals de portretstand, de landschapstand enz. enz. worden hier allemaal uit de doeken gedaan. Belangrijke informatie want alleen wanneer u deze begrippen goed begrijpt, snapt u hoe u zelf vanuit de manuele stand, de diafragmavoorkeuze- of de sluitertijdvoorkeuze stand van uw camera deze onderwerp standen kunt nabootsen.

Hier blijft het niet bij in hoofdstuk twee. Ook de manier waarop de camera werkt tijdens het meten van het licht wordt duidelijk gemaakt in dit hoofdstuk. U leert wat het verschil is tussen matrix meting en spotmeting, maar ook hoe het kan dat een foto van een bloem tegen een donkere achtergrond overbelicht is terwijl dit niet het geval is als de bloem tegen een lichte achtergrond staat. Hierdoor leert u werken met tegenlicht, maar ook begrippen als High-Key en Low-Key worden zo een stuk duidelijker.

Wie dit allemaal begrijpt kan aan het einde van het tweede hoofdstuk nog even de kennis testen als het gaat over de compensatie van gemeten waarden. Hoe werkt de compensatie methode en wanneer gebruikt u dit. Het komt allemaal aan bod in hoofdstuk 2.

In het derde hoofdstuk komt de kleur en witbalans aan bod. De technische aspecten van het maken van een kleurenopname worden uitgelegd evenals de manier waarop u de kleur in een opname kunt beoordelen.

Ook in dit hoofdstuk gaan de boeken uit deze reeks best ver. Aanpassingen van de Hue bijvoorbeeld zullen niet veel mensen standaard doen, maar in dit boek wordt wel uitgelegd hoe u het zou kunnen doen als u dat zou willen. Verder leert u hoe u een kleurzweem kan voorkomen en hoe u deze kan wegwerken als u onverhoopt toch last mocht hebben van zo'n zweem op uw foto's. Om dit te begrijpen is het natuurlijk wel noodzakelijk dat u begrijpt wat de kleurtemperatuur in Kelvin allemaal inhoud en welke temperatuur waarden er dan horen bij bepaalde momenten van de dag.

Pas helemaal aan het einde van het hoofdstuk gaat het specifiek over uw type camera want dan komt het gedeelte aan bod waar u ook echt leert hoe u de opgedane kennis kunt gebruiken in uw eigen foto's. Pas op dit moment leert u de instellingen toe te passen op uw eigen foto's door uw camera op de juiste manier te programmeren en bedienen.

Hoofdstuk 4 gaat volledig over scherpte. Wat is scherpte nu precies en waardoor wordt de tegenhanger, onscherpte, nu eigenlijk veroorzaakt? U leert wat de brandpunt/sluitertijd regel precies inhoud en u krijgt uitleg over de reden waarom een 50mm objectief op een Olympus camera een andere beelduitsnede geeft dan een 50mm objectief op een Canon camera. Ook dit hoofdstuk is weer heel erg universeel geschreven zodat het op eigenlijk alle merken en typen camera's toepasbaar is.

Dat scherpte een smaakmaker is leert u ook in dit hoofdstuk. Zo worden er bijvoorbeeld hele mooie voorbeelden gegeven van bewegingsonscherpte bij een voorbij rijdende fietser. Zou dezelfde foto van voor tot achter scherp zijn, dan zou deze lang niet zo mooi zijn.

Als een soort herhaling van hoofdstuk twee komt ook het diafragma weer even langs. Dit keer omdat er een relatie bestaat tussen scherptediepte en het gekozen diafragma. Ook wordt er hier uitleg gegeven over het verschil in formaat van de sensor in relatie met de scherptediepte die er in een foto zit. Zo leert u begrijpen waarom u met een compact camera nooit die mooie scherptediepte krijgt en waarom juist een spiegelreflexcamera zoveel moeite heeft om die mooie macro foto van voor tot achter scherp te krijgen terwijl uw goedkope compactje dit wel heel mooi kan.

Vanaf hoofdstuk vijf worden de hoofdstukken een stukje gemakkelijker te lezen voor de meeste mensen. Hier gaat de techniek van de camera even opzij en gaat het over de werkelijke essentie van het fotograferen, namelijk het zien en waarnemen. Heel hoofdstuk 5 gaat dan ook over het maken van een mooie compositie in uw foto's.

Hoofdstuk zes gaat over beeldbewerkingen. Welke bewerkingen kunnen vanuit de camera gedaan worden en welke doet u achteraf op de computer? Waar moet u rekening mee houden als u aan het fotograferen bent terwijl u al weet hoe u de foto wilt gaan bewerken? Al dit soort vragen komen in dit hoofdstuk aan bod.

Hoofdstuk zeven gaat over Lenzen, maar eigenlijk vind ik dit een verkeerd gekozen woord omdat het natuurlijk gaat over objectieven. Dit hoofdstuk behandeld de getallen die er op uw objectief staan zodat u weet wat ze betekenen, maar ook de fouten die kunnen ontstaan door het gebruik van een bepaald objectief. Begrippen als vignettering en chromatische aberratie zijn straks geen abacadabra taal meer, maar begrijpelijke termen.

Heel belangrijk voor mensen die later willen doorgroeien naar een professionelere camera is het deel in dit hoofdstuk dat gaat over de beeldcirkel die een objectief aan de binnenkant van uw camera projecteert. U leert hier te begrijpen waarom een objectief misschien niet zo geschikt is op een full-frame camera, terwijl het op uw camera altijd prima werkte. Een goed gedeelte in dit hoofdstuk is het deel dat gaat over het informatie verzamelen en het kopen van een objectief. Hier staan ook verschillende links naar websites waar u meer informatie kunt vinden over objectieven (maar wij staan hier niet tussen, terwijl deze website de meest uitgebreide objectieven database ter wereld heeft!... Hint)

Hoofdstuk acht gaat over flitsen, zowel met de ingebouwde flitser als met een reportage flitser. U leert hier de begrippen als richtgetal kennen, evenals flitscompensatie en andere variabelen. Een belangrijk hoofdstuk alweer voor mensen die graag sfeer in hun foto's willen overhouden als ze gaan flitsen. Opvallend is dat er in dit hoofdstuk erg veel wordt behandeld, maar een heel bijzonder facet van de flitsfotografie niet, en dat is de strobist manier van flitsen waarbij een reportageflitser niet op de camera, maar juist van de camera af, wordt gebruikt. Misschien dat dit bij een herdruk nog wordt toegevoegd (tweede hint).

Hoe u moet omgaan met RAW bestanden en in het bijzonder, de speciale software die u hiervoor nodig heeft, leert u in hoofdstuk negen. Hier staat goed beschreven welke software er allemaal bestaat en wat de voor- en nadelen van deze software allemaal zijn. Dit hoofdstuk staat vol goede uitleg waarom een RAW bestand een betere kwaliteit geeft dan een JPG bestand.

Het tiende hoofdstuk is voor de fijnproevers. Hier wordt behandeld hoe u een HDR foto kunt maken door meerdere opnamen samen te voegen tot één foto. Om dit te begrijpen moet natuurlijk eerst worden uitgelegd wat dynamisch bereik nu precies is. De werking van sommige filters, zoals verloop filters, wordt hier mooi uitgelegd en uiteindelijk gaat het dan over de software waar u achteraf de foto's kunt samenvoegen tot één geheel zodat een mooie foto ontstaat met een veel hoger dynamisch bereik dan de camera werkelijk aankan.

Hoofdstuk elf behandeld het omzetten van een foto naar zwart wit. Dit hoofdstuk helpt je als gebruiker wel een beetje, maar als u echt mooi foto's wilt omzetten naar zwart wit is dit wel een beetje beknopte uitleg. U bent dan beter af met bijvoorbeeld het zwart/wit boek van Elja Trum waarin veel meer diepgang te vinden is over het converteren van foto's naar zwart / wit.
(zie hier de bespreking van dit boek)

Hoofdstuk twaalf tipt heel voorzichtig even het stukje filmen met een dSLR camera aan. Dit hoofdstuk is zo beknopt dat het wat mij betreft niet geschreven had hoeven worden. Over filmen met een spiegelreflex camera zou ik een compleet boek kunnen schrijven (waar ik stiekem ook mee bezig ben) dus een uitleg van slechts een paar bladzijden is wel erg beknopt.

Het laatste hoofdstuk, nummer dertien, lijkt een beetje met de haren erbij gesleept. Toch is dit achteraf wel een heel erg leuk hoofdstuk omdat hier allerlei accessoires en websites besproken worden die het leven een stuk gemakkelijker maken. We geven nog maar eens de hint dat onze website in deze boeken nog niet voorkomt en hopen er dan maar op dat dit in een volgende uitgave van deze boeken wel zo is.

Dat deze boeken een herdruk verdienen lijkt ons wel duidelijk. De boeken uit de serie 'bewuster en beter fotograferen met...' zijn heel duidelijk geschreven en vormen veel meer dan een aanvulling op de handleiding. Eigenlijk zouden we rustig kunnen stellen dat deze boeken een uitgebreide fotocursus zijn, maar dan toegespitst op bepaalde merken en typen camera's.

Als u interesse heeft in een van deze boeken en u koopt deze door ze te bestellen via een van de onderstaande links naar Bol.com, dan krijgt SpiegelreflexMagazine een klein percentage van de opbrengst terwijl u hiervoor niets extra betaald.

Bewuster
Bewuster en beter fotograferen met de NIKON D90 & D80
Hans FrederiksBewuster
Bewuster & beter fotograferen met de Sony a-200 en a-300 serie
Pieter DhaezeBewuster
Bewuster en Beter fotograferen met de Nikon D60
Hans FrederiksFotograferen
Fotograferen met de Canon EOS 40D/ 50D & 500D
P. Dhaeze

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 0 + 9 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Gebruikerstest Sony NEX-5
♦ Sony Bloggie, een leuk hebbeding of niet?
♦ Gebruikerstest Nikon D3s bij weinig licht
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Canon EOS 7D
♦ Boekbespreking 'Studiofotografie' door John Child - Van Duuren Media
♦ Gebruikerstest: Klein en supersnel, de Nikon S640 compact camera.
♦ Gebruikerstest: Nikon D3000. Veel instap camera voor weinig geld
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?