Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Toen Sony een behoorlijke tijd geleden tijdens een pers introductie de allereerste Bloggie liet zien waren twee redacteuren van deze site meteen verliefd. De camera leek alleen maar voordelen te hebben en vanwege de mooie 360 graden functie ook nog eens heel interessant te zijn voor mensen die met iets unieks thuis willen komen.

Het duurde nog vrij lang voor Sony de Bloggie eindelijk op de markt bracht, maar nu de Full-HD videocamera eindelijk voor de idioot lage prijs van €159,00 op de markt is, hebben we er meteen een gekocht om te kijken of onze verwachtingen werkelijkheid worden of niet. Het resultaat van onze eerste tests vind u in dit artikel over de Sony Bloggie.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de kwaliteit van de camera en de meegeleverde software viel ons een beetje tegen. Op het eerste gezicht maakt de camera mooie videobeelden, maar er zijn een paar kanttekeningen waar rekening mee moet worden gehouden om te zorgen dat de beelden ook bruikbaar zijn.

360 graden opnamen
De Bloggie is voornamelijk bijzonder door zijn 360 graden objectiefje. Dit objectief wordt op de Bloggie geklikt en vanaf dat moment kan de camera in één keer (dus zonder meerdere beelden te maken) een 360 graden opname maken. Het idee hierachter is erg leuk, maar de manier waarop de opname verkregen wordt heeft ook een aantal grote beperkingen. Als eerste beperking gaat de resolutie van de beelden erg achteruit. De gehele opname wordt namelijk gemaakt met maar 1280 pixels in de breedte, en dat betekend meteen dat de resolutie van de video opname erg laag is.

Op zich zou deze beperking niet zo erg zijn, ware het niet dat de lens zelf erg gevoelig is voor reflectie. Je ziet bijna altijd wel reflecties van ramen, lampen of dat soort lichte verschijningen op plaatsen waar deze niet horen te zitten, en dat is erg storend. In de video hieronder is zo'n reflectie goed te zien tussen de twee mensen op de voorstoel van de auto.

Beperkte software
Een andere grote tegenvaller was de beperkte software die door Sony is meegeleverd. Met die software moet de gebruiker de opname die met de 360 graden lens is gemaakt zelf converteren, maar deze software draait alleen maar op Windows machines. Hoewel overal geschreven wordt dat software voor Mac computers is meegeleverd, is dit maar ten delen waar. De Mac software is erg beknopt en alleen in staat om gemaakte filmpjes en foto's snel op het internet te zetten. Het omzetten van een 360 graden opname naar een langwerpige opname, zoals hieronder, is vanaf de Mac NIET mogelijk.

Een ander dom punt dat wij vonden in de software is dat het wel mogelijk is om boven en onder om te draaien, maar niet links en rechts. Voor de duidelijkheid, soms wil je de camera ondersteboven hangen omdat dit het beste resultaat geeft. In ons geval hangt de camera bijvoorbeeld ondersteboven aan een zuignap statief tegen het plafond van de auto. Door boven en onder om te draaien kunnen we zorgen dat de opname niet ondersteboven staat, maar links en rechts zijn wel omgedraaid en dit kunnen we niet in de meegeleverde software corrigeren. Natuurlijk kan dit wel in een goed video bewerkingsprogramma, maar waarom het niet in de meegeleverde software mogelijk is terwijl de functie voor het omdraaien van het beeld wel is opgenomen, blijft ons een raadsel.Weinig licht = matig beeld
Bij goed licht zijn de video opnamen van de Bloggie erg duidelijk en helder. Mits de zoomfunctie van de camera niet gebruikt wordt ziet zelfs het beeld in de allerhoogste resolutie, 1080P (30 frames) er perfect uit. In deze hoge resolutie heeft de camera overigens geen beeldstabilisatie, dus een vaste hand of een goed statief is hier echt nodig.

De kwaliteit neemt echter drastisch af wanneer de hoeveelheid licht afneemt. Als het buiten ietsje donkerder wordt, is de Bloggie nagenoeg waardeloos. De ruis is dan zo duidelijk zichtbaar in beeld, dat de opnames niet meer goed te gebruiken zijn in een montage. Behalve ruis in beeld begint ook de belichtingsmeter van de camera het moeilijk te krijgen waardoor verkeerde belichtingen ontstaan. In de video hieronder is dat goed te zien in het shot waar ik met mijn vinger de radio bedien. Deze opname is gemaakt met net zoveel licht als de buiten opnames, maar omdat het dashboard van de auto redelijk donker is, gaat de camera hier goed de mist in.

Ingrijpen niet mogelijk
Ingrijpen op de belichting van de Bloggie is niet mogelijk. We zouden het bijvoorbeeld prettig vinden als het mogelijk is de gemeten belichting van een bepaald punt vast te houden en te gebruiken over de gehele video. In dat geval zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn een tegenlicht opname van iemand bij een raam te maken, maar zoals gezegd heeft de Bloggie deze mogelijkheid niet waardoor dit soort opnamen dienen te worden vermeden.Fotografie met de bloggie
De bloggie kan net als vele andere videocamera's foto's maken in een resolutie van 5 megapixels. Dit is niet veel, en de sensor is dan ook vergelijkbaar met die welke we veel tegenkomen in de betere camera telefoons, maar het is altijd beter dan geen foto kunnen maken.

Een leuke bijkomstigheid van de foto modus is dat deze wel met een iets hogere kwaliteit een 360 graden opname kan maken. In de foto modus is de opname ook bij een 360 graden foto 2592 x 1944 pixels groot, en dat is groot genoeg voor bijvoorbeeld een 360 graden foto van een woning zoals makelaars die graag willen hebben. Is de camera daarmee dan meteen geschikt voor dit soort fotografie? Nee, helaas niet. Het opzet lensje voor 360 graden foto's heeft zoveel last van reflecties dat ook in dit geval de foto's niet bruikbaar zijn. De enige manier waarop we goed kunnen werken met 360 graden foto's is als we rondom de camera overal ongeveer evenveel licht hebben. Wanneer een deel van de afbeelding donker is, terwijl een ander deel licht is, zal de vervelende reflectie altijd optreden. Bovendien snapt de meegeleverde software niet dat we een foto aan het bewerken zijn, en zal deze dus proberen de 360 graden video converter los te laten op de foto. Op zich niet helemaal fout omdat we de afbeelding dan kunnen bekijken in de 360 graden viewer, maar wel jammer van de hoge resolutie waarmee de foto gemaakt is, want die gaat verloren.

Voor wie is de bloggie?
De Sony Bloggie is voornamelijk een camera om altijd mee te nemen. Mensen die veel webloggen en het leuk vinden het weblog aan te vullen met videobeelden, die kunnen de Bloggie zeer goed gebruiken. Wij van dSLR Media zullen deze camera inzetten om video's te maken tijdens persconferenties en deze meteen online te kunnen zetten, zodat we tijdswinst boeken. Voor dat soort doeleinden is de Bloggie dan ook perfect. Voor de echte filmer zal de Bloggie echter niet meer zijn dan een hebbeding dat snel in de kast zal belanden.

Ons oordeel
De Bloggie voldoet nog niet aan onze wensen, die volgens ons niet zo heel veeleisend zijn. Het is denk ik niet vreemd dat we willen dat de software zowel voor de Mac als de PC een volledige versie betreft en dat ook Mac gebruikers dus de 360 graden functie kunnen gebruiken. Verder zou de software ook onderscheid moeten maken in foto's en video's en zou het goed zijn als de camera iets beter overweg zou kunnen met situaties waar er iets minder licht aanwezig is.

Al met al een leuke camera, maar afgezet tegen de gemiddelde verkoopprijs en vergelijkbare producten nog niet perfect. Vandaar ons oordeel... Een 5.
Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 8 + 7 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Gebruikerstest Sony NEX-5
♦ Sony Bloggie, een leuk hebbeding of niet?
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 230 en Alpha 380
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 300 en Alpha 350 (dubbeltest)
♦ Preview: De Sony Alpha 900 nader bekeken.
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 200
♦ Gebruikerstest Sony 18-250mm f/3.5-6.3
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?