Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Gebruikerstest Sony NEX-5

Gepost : 2010-07-29 18:00
Van Sony Nederland hebben wij de afgelopen week mogen testen met de nieuwe NEX-5 camera. De NEX-5 is kort gezegd een kruising tussen een spiegelreflexcamera en een compact camera, maar dan met meer trekjes van de spiegelreflex dan van de compact camera.

Als je de NEX-5 voor het eerst in de handen neemt hoop je maar dat de camera goed in de handen zal liggen. De body is erg dun en lijkt erg fragiel maar als je dan voelt hoe stevig hij is dan verdwijnt die angst vanzelf. De camera die wij mochten testen was voorzien van twee objectieven die gemakkelijk zelf te wisselen zijn. Het ene objectief is een all-round 18-55mm model dat vrij log en groot is. Met dit objectief op de camera kun je al niet meer spreken van een compact camera, gewoon omdat het geheel nagenoeg net zo groot is als een kleine spiegelreflexcamera. Het andere objectief is de 16mm pancake met een lichtsterkte van f/2.8 en dit is een echt lekker klein objectief dat door de meeste serieuze fotografen als standaard objectief zal worden gekozen. Met dit objectief op de camera kun je de NEX-5 gemakkelijk in een zak van een jas of tas steken waardoor deze camera altijd overal mee naartoe kan.

Uiterlijk
De NEX-5 heeft maar weinig knoppen. Op de bovenkant van de camera vinden we alleen maar een ontspanknop, een aan/uit schakelaar en een play knop voor het terugkijken van de gemaakte foto's en filmpjes. Verder is er de mogelijkheid om een flitser aan te sluiten (met een stom klein schroefje dat nauwelijks los te krijgen is) en zitten er twee microfoontjes aan de bovenkant voor het stereo geluid tijdens video opnamen.

Aan de achterkant van de NEX-5 vinden we een lekker groot (3 inch) en scherp (920.000 pixels) beeldscherm dat in verschillende hoeken kantelbaar is zodat het goed van onder of boven de camera te bekijken is. Naast dit beeldscherm vinden we twee knoppen waarvan de functie wisselt afhankelijk van wat er op het beeldscherm staat en een grote multi knop die zowel draaibaar als klikbaar is. De gebruiker kan deze knop gebruiken om snel een waarde in te draaien, maar ook om een foto vooruit of achteruit te klikken. In het midden van deze multi selector knop vinden we nog een OK toets om instellingen te bevestigen.Specificaties
De Sony NEX-5 is een 14 megapixel camera met een sensor die even groot is als bij de gemiddelde digitale spiegelreflex camera, namelijk 23,4 bij 15,6mm. (APS HD CMOS sensor). De camera kan beelden opnemen in RAW, JPEG en AVCHD (video) kwaliteit en maakt gebruik van verwisselbare objectieven waarvan er op dit moment van schrijven 3 bestaan, namelijk een 16mm pancake, een 18-55mm en een 18-200mm versie.

De NEX-5 maakt voor het scherpstellen gebruik van contrast AF, een autofocus systeem waarbij de scherpstelling wordt verkregen door te zoeken naar het hoogst mogelijke contrast omdat dan het beeld het scherpst moet zijn. Deze methode is over het algemeen langzamer dan fasedetectie AF, maar in gebruik merken we dat de NEX-5 gewoon prettig snel scherpstelt.

De camera is door zijn grote sensor lekker lichtgevoelig. Als gebruiker heb je de keuze van ISO 200 tot ISO 12800, waarbij gezegd dient te worden dat een vrij agressief ruis filter ervoor zorgt dat de ruis bij JPG afbeeldingen tot ISO 3200 redelijk achterwegen blijft, maar in RAW foto's is de ruis wel goed te zien, omdat dan ook de scherpte en het detail behouden blijven. In RAW is de camera goed te gebruiken tot ISO 1600, of hoger als je achteraf gaat bewerken op de computer.

De Sony NEX-5 kan uiteraard met Sony Memorystick ProDuo kaarten overweg, maar gelukkig kan de camera ook heel goed overweg met gewoon SD geheugen. Onze test camera kwam dan ook met een Sony 4GB SDHC geheugenkaartje.

Intuïtieve interface
De interface die gebruikt is voor de NEX-5 lijkt sterk op die van de recente ALPHA camera's van Sony. Sony heeft duidelijk heel veel tijd en aandacht geschonken aan de manier waarop dingen duidelijk gemaakt moeten worden in de menu's zodat zelfs mensen zonder enige fotografie ervaring goed met deze camera overweg kunnen. Het moet gezegd worden dat zelfs iemand die nog nooit een camera vast heeft gehouden met deze camera gemakkelijk kan leren fotograferen, en dat zelfs zonder ook maar een blik op een boekje te werpen. Knap werk van Sony.

Dat deze interface niet alleen maar prachtig is blijkt wel als je wat langer met deze camera gaat fotograferen. Juist mensen die wel weten hoe ze om moeten gaan met een camera zullen zich soms ergeren aan de tijd die het kost om een instelling te veranderen. Dit komt doordat de camera alle functies verborgen houdt onder een menu en je als gebruiker dus altijd de menu's in moet om iets voor elkaar te krijgen. Nog erger is dat de menu's niet consistent zijn in de verschillende opname modes. Wanneer je in de wat professionelere modes werkt (P-A-S-M) zijn de functies anders ondergebracht dan wanneer je in de camera in de I-Auto mode gebruikt.


De interface van de NEX-5 is gemakkelijk te begrijpen

Serieuze fotografen en de NEX-5
Weinig knoppen op de camera betekend automatisch ook dat er weinig directe knoppen zijn naar functies die je als serieuze fotograaf veel nodig zult hebben. Wat te denken van een simpele instelling van de ISO waarde? Even de ISO knop indrukken is er niet bij want deze knop heeft de camera niet. In plaats daarvan moet je de Menu functie kiezen, naar het juiste menu gaan en daar voor de ISO instelling kiezen. Als dit gedaan is kom je in het ISO menu waar de juiste waarde met de draaiknop te selecteren is. Bevestigen van de waarde met de OK knop en dan pas is de ISO waarde ingesteld. Pffff... Wanneer je als fotograaf serieus aan het werk bent wil je natuurlijk niet alleen de ISO waarde snel kunnen instellen, maar ook de witbalans en... uiteraard, dit kost net zoveel tijd. Even snel wisselen tussen RAW en JPEG is er ook niet bij... Ik zal stoppen :-)

Amateur fotografen en mensen die weinig willen instellen
Voor mensen die gewoon een handige point and shoot camera zoeken, is deze NEX-5 juist wel een perfecte camera. De automatische functies zijn goed, de lichtmeting werkt erg prettig en de foto's die uit de camera komen zien er mooi uit. Even snel een foto maken is zeker in de I-Auto mode goed te doen. Wel jammer dat de I-Auto mode niet erg slim gebruik maakt van alle ISO waarden, maar goed.


Perfect belichte foto met mooie kleuren in de I-Auto mode.

Wat erg leuk is, is dat de camera bijzondere functies heeft die het gebruik wel heel erg gemakkelijk maken in omstandigheden waar fotograferen normaliter niet zo gemakkelijk is. Wat te denken bijvoorbeeld van foto's maken midden in de nacht? Meestal moet je dan een stevige ondergrond hebben voor de camera, zoals een muurtje of nog beter, een statief. Met de NEX-5 hoeft dit allemaal niet. Met deze camera kun je gewoon gemakkelijk uit één hand blijven fotograferen, zelfs midden in de nacht zonder enige vorm van flitslicht en de foto's worden nog mooi ook!

De manier waarop de camera dit doet is niet echt nieuw, maar het is bij ons weten wel voor het eerst dat deze techniek in een camera zit. De manier om met weinig licht foto's te maken is natuurlijk dat er zoveel mogelijk licht door het objectief kan komen, dus een open diafragma. De tweede voorwaarde is dat de sluitertijd lang gekozen wordt, waar dat kan niet als je uit één hand wilt fotograferen, dus dan moet de ISO waarde maar enorm omhoog om de sensor zo gevoelig mogelijk te maken.

Een hoge ISO waarde betekent bijna altijd ook het toevoegen van ruis aan de foto, maar wat is ruis nu precies? Ruis in een digitale foto is altijd een lichtere pixel dan de oorspronkelijke pixel hoorde te zijn. In tegenstelling tot analoge fotografie, waar de korrel in een film ook donker kon zijn, is ruis dus altijd een probleem dat lichte spikkels oplevert.

De manier die Sony in de NEX-5 heeft toegepast om te zorgen dat deze camera met weinig licht toch gemakkelijk uit de hand kan fotograferen is door het nemen van een reeks van 6 foto's. Deze foto's worden vervolgens over elkaar heen gelegd in verschillende lagen en van elke pixel kiest de camera de laag met de donkerste pixel. Op die manier wordt ruis zo goed als geheel weg gefilterd. Erg indrukwekkend.


Foto uit de hand gemaakt, laat in de avond.

De camera heeft trouwens ook een mode waarbij handbewegingen zo goed mogelijk voorkomen worden. In deze mode worden er ook 6 foto's gemaakt maar nu ligt de prioriteit op de sluitertijd die nog iets sneller gehouden wordt dan bij de nachtopname-uit-de-hand stand. Er lijkt dus hetzelfde te gebeuren bij deze twee modes, maar dat is in werkelijkheid niet zo.


Keuze op verminderde handbewegingen. Minder scherpe foto!

Automatische HDR foto's
Mensen die van HDR fotografie houden kunnen lekker spelen met de automatische HDR functie in de NEX-5 camera. Deze functie voegt 3 foto's samen tot een HDR opname waardoor een foto met een hoger dynamisch bereik ontstaat. Op kantoor hebben we deze functie getest door de camera 's avonds te richten op de beeldschermen die eigenlijk altijd overbelicht zijn tenzij er geen achtergrond in de foto aanwezig is en eerlijk is eerlijk, het werkt nog verbluffend goed ook. Zelf ben ik niet zo'n HDR liefhebber omdat ik het er altijd wat geshopt vind uitzien tenzij heel erg goed toegepast maar dat is een persoonlijke smaak, de camera kan het in elk geval zonder dat u hier een computer en dure software voor nodig heeft.

Wat wel jammer is, is dat de HDR functie alleen werkt vanuit de onderwerpstanden P-A-S-M. Als je de camera gebruikt in de I-Auto stand, kun je dus geen HDR foto maken, en ook geen gebruik maken van de DRO (Dynamic Range Optimiser) functie in de camera. Het verschil tussen HDR en DRO is trouwens dat bij de DRO functie het contrast van de camera wordt aangepast waardoor donkere delen minder donker zijn terwijl bij de HDR functie werkelijk meerdere foto's over elkaar heen gelegd worden in meerdere lagen.

Sweep Panorama
Als er een functie is waar ik niet zo over te spreken was, dan is het wel deze functie. Ik heb eerder met een compact camera van Sony gewerkt die deze functie had en waar het geweldig werkte, maar op de NEX-5 hadden ze deze functie wat mij betreft weg mogen laten. Uit verschillende probeersels lukte het slechts heel zelden om een mooie panorama foto te genereren. Telkens als het fout ging dan was het ook goed fout. Rechte lijnen die niet meer aansloten, gezichten die samengedrukt werden, dat soort fouten. Heel af en toe ging het ook goed, en dan is het een leuke toegevoegde waarde, maar het beoordelen of een panorama goed gelukt is kun je pas doen op een groter beeldscherm en over het algemeen is het dan al te laat om de foto nog eens over te maken.Flitser
De NEX-5 heeft geen ingebouwde flitser, maar wel de mogelijkheid om er een extern aan te sluiten. Hoewel we inmiddels wel weten dat Sony wat dwars is als om hotshoe aansluitingen gaat, maakt Sony het bij deze camera wel erg bont. De NEX-5 heeft namelijk geen hotshoe, maar een eigen stekkertje aan de bovenkant van de camera waar je een kleine flitser op kunt klikken. Het nadeel is dat de optionele flitser geen eigen batterijen gebruikt en dus de batterij van de NEX-5 leeg slurpt. Bovendien kunt u maar één model flitser aansluiten, en dat is de door Sony geleverde flitser voor de NEX-5. Hiermee is het dus ook niet mogelijk om de NEX-5 te gebruiken voor studio- en/of strobist fotografie domweg omdat er geen triggers op de camera aangesloten kunnen worden. We hopen maar dat een of ander Chinees bedrijf zo slim is om zeer snel met een oplossing te komen want dit is echt jammer. Overigens heeft het Sony flitsertje voor de NEX-5 een richtgetal van 7 bij ISO 100. Niet veel, maar genoeg om als invul flitser zijn werk te doen.
De NEX5 met flitser die ik even van een toevallige passant mocht vasthouden.

De accessoire aansluiting van de NEX-5 heeft trouwens meer mogelijkheden dan alleen het aansluiten van een flitser want ook een externe microfoon (ECM-SST1) is via deze stekker aan te sluiten. Door het gebruik van deze microfoon krijgt je tijdens het filmen een veel betere geluidregistratie.

Conclusie
De Sony NEX-5 is een prettige camera voor mensen die gewoon een lekkere point and shoot camera willen hebben en daar wel de mogelijkheid bij willen hebben om objectieven te kunnen verwisselen. De camera lijkt ons door het ontbreken van snel-menu opties minder geschikt voor doorgewinterde fotografen die een compact camera voor erbij zoeken, hoewel de volledige automatische functies van deze camera zeker zeer goed zijn.


Konijn vanuit een laag standpunt met draaibaar scherm geschoten.

Naast de NEX-5 is er ook een eenvoudigere variant, de NEX-3, die iets minder kost en iets minder mogelijkheden heeft als het gaat om filmen. Zo heeft de NEX-5 een AVCHD video registratie terwijl de NEX-3 gebruik maakt van de MP4 compressie bij een iets lagere resolutie. We hopen de NEX-3 binnenkort aan een zelfde soort test te kunnen onderwerpen.Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
De Geyter Albert (2466 dagen geleden.)
zeer tevreden van het toestel Nex5. maar de lenzen aanbot is maar miniem graag lenzen van 300mm en zeker van 500mm.

Maarten Kroes (2501 dagen geleden.)
Mooie duidelijke test ! Een misschien nuttige aanvulling: Na de laatste update zijn de knoppen programmeerbaar, het instel-wiel is van meerdere functies naar keuze te voorzien. Panorama stand werkt nu net zo goed als op de andere Sony compacts. Flitsertje zet ik op bel.correctie -1 en gebruik Metz slave flitser(s), werkt perfect. Testje met vreemdmerk obj.(Leica)op mijn site. http://mrkroes.nl/weblog/weblog2011/Artikelen/2011/3/5_Een_hoop_huisvlijt.html

Jenny (2548 dagen geleden.)
@Chris: op de site van de <a href="http://www.sony.nl/hub/nex-compact-cameras"> nex5 </a> vind je nu een overzicht van de beschikbare lenzen enzo! Enjoy. @reviewer: goede duidelijke review, en leuk met die persoonlijke foto's erbij! Die foto van het konijn vind ik best wel tof :)

Chris (2732 dagen geleden.)
Goeie review! Ben erg benieuwd naar het lenzen aanbod.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 8 + 6 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Gebruikerstest Sony NEX-5
♦ Sony Bloggie, een leuk hebbeding of niet?
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Boekbespreking: Fotograferen met een Canon EOS 500D
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 230 en Alpha 380
♦ Gebruikerstest Canon Pixma 9000 Mark II en Pixma 9500 Mark II
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?