Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van Sony Nederland mochten wij een paar dagen fotograferen met een Sony Alpha 580 digitale spiegelreflexcamera. De Alpha 580 behoort tot de eerste generatie camera's met de mogelijkheid om te filmen, maar er is meer belangrijk nieuws te vertellen over deze camera.

De Alpha 580 is een spiegelreflexcamera met een hoge resolutie CMOS sensor die 16,2 miljoen effectieve pixels kan opnemen. De sensor kent een afmeting van 23,5x15,6 millimeter en valt dus onder de categorie APS-C. De camera heeft qua sensor dezelfde specificaties als de Alpha-55 maar omdat die gebruik maakt van een half lichtdoorlatende spiegel, komt er bij die camera effectief minder licht op de sensor terecht waardoor deze Alpha-580 toch de betere specificaties heeft als het gaat om lichtgevoeligheid.Qua Snelheid kan de Alpha 580 heel goed meekomen met de top van de consumenten camera's. Met niet minder dan 7 beelden per seconden zult u al snel kiezen voor een iets minder snelle stand omdat de camera anders telkens twee of meer foto's maakt als u de ontspanknop indrukt. De snelheid van de camera komt overigens niet alleen tot uiting in het aantal beelden per seconde dat de camera kan fotograferen. Een andere vorm van snelheid zien we terug in de ISO gevoeligheid. Standaard kan de camera fotograferen met een gevoeligheid van ISO 12800, maar dit is ook nog eens uitbreidbaar naar ISO 25600. Dit zijn waardes die de camera geschikt maken voor zeer snelle fotografie tijdens bijvoorbeeld sport evenementen en fotografie van kinderen in een minder goed verlichte huiskamer.Filmen met de Sony Alpha 580
Het enige gat waar Sony nog niet echt in gedoken was, was het filmen met een spiegelreflexcamera. Andere merken kunnen dat nu al jaren, maar bij Sony vond men dat filmen niet thuis hoorde in een spiegelreflexcamera. Op zich best vreemd als je nagaat dat andere merken die niets met video te maken hebben deze toepassing wel gingen implementeren terwijl het grote video merk Sony hier niks mee deed. Dat is nu gelukkig wel even anders want met de introductie van de nieuwe line-up heeft Sony genoeg modellen waarmee u als gebruiker kunt filmen.

Een veel gehoorde opmerking onder mensen die een spiegelreflexcamera kopen is dat ze eigenlijk helemaal geen behoefte hebben aan de film functie. Toch zie je een steeds grotere groep mensen hun spiegelreflexcamera gebruiken als het gaat om het maken van filmpjes, en dat is zelfs meer dan terecht als u bekijkt met welke kwaliteit deze camera's tegenwoordig kunnen filmen. Onder aan deze review ziet u een filmpje dat we gemaakt hebben met de Sony Alpha 580 in de avond op het Rembrandtplein in Amsterdam. Het is verbluffend om te zien hoe goed de kwaliteit van de video functie in deze camera is. Vele malen lichtgevoeliger en met beduidend minder ruis dan veel duurdere videocamera's.Terug naar de essentie, de fotografische functies
De Sony Alpha 580 heeft bijvoorbeeld 15 autofocus punten die op verschillende manieren kunnen worden ingezet. Het autofocus systeem kan naar keuze via fasedetectie of via contrast AF scherpstellen en gebruikers kunnen in de live-view mode gebruik maken van de nieuwe Focus Check Live-View mode waarmee de kleinste details kunnen worden gecontroleerd op scherpte.

Consumenten die graag bijzondere foto's maken komen met de Alpha 580 op een geweldige manier aan hun trekken. De camera kan op een heel gemakkelijke manier de mooiste panoramafoto's maken en via dezelfde zijwaartse beweging kan men ook heel gemakkelijk een 3D foto maken. Voor het terugkijken van deze 3D foto's heeft u helaas wel een 3D televisie nodig, maar wie weet was u daar toch al naar op zoek.

Wanneer u met weinig licht mooie foto's wilt maken is een Sony camera echt perfect. De zogenaamde Handheld Twilight mode zorgt ervoor dat u met het grootste gemak een prachtige foto kunt maken van een avond landschap zonder dat u ook maar enige moeite hiervoor hoeft te doen. De ruis die men normaliter zou zien bij hoge ISO waarden valt volledig in het niets want daar heeft Sony een oplossing voor gevonden. We hebben deze functie al meerdere keren getest op andere camera's zoals de Alpha 33 en de Sony NEX-5 en het blijft ons verbazen hoe leuk deze functie is. Vergeet het statief maar, koop een Sony met Handheld Twilight.

Hieronder een paar foto's die we gemaakt hebben in deze mode:

Het Rembrandtplein in Amsterdam in Handheld Twilight mode


Bloemenstal met ISO 1600


Fietsen voor een etalageraam, Handheld Twilight mode


Utrechtsestraat in Amsterdam, ISO 1600

Wat echt ongelofelijk indrukwekkend is, is het feit dat de handheld Twilight mode ook werkt wanneer het beeld voor de camera niet statisch is, maar juist heel erg beweegt. Sterker nog, we hebben met succes deze functie gebruikt tijdens het rijden op de snelweg. De camera werd gewoon via het dakraam van de auto naar buiten gehouden en tijdens het rijden met een snelheid van 120 km/u hebben we de volgende foto gemaakt:De Alpha 580 kan gebruik maken van MemoryStick Pro Duo geheugenkaarten, maar kan ook gewoon overweg met SD, SDHC of SDXC geheugenkaarten. Het gebruik van twee aparte kaartsloten in deze camera is echter toch een beetje eigenaardig. De sloten zijn namelijk elk te vullen met een eigen geheugenkaart, maar er kan slechts één slot tegelijk gebruikt worden. Wanneer de geheugenkaart waarop u werkt vol is, zal niet automatisch worden gekozen voor de andere geheugenkaart, maar zal de gebruiker met de hand een knopje moeten omzetten. Het is dus ook niet mogelijk om bijvoorbeeld de RAW opnamen op de ene kaart te zetten en de JPG foto's op de andere kaart, helaas.Kantelbaar beeldscherm van 3 inch
De Sony Alpha 580 heeft een behoorlijk groot kantelbaar beeldscherm van 3 inch dat gebruikt kan worden om beelden terug te kijken of als live beeldscherm tijdens het maken van foto's of filmopnamen. Het beeldscherm is kantelbaar naar boven en beneden, maar helaas niet zijdelings, waardoor het niet mogelijk is om vanaf de zijkant van de camera naar het beeldscherm te kijken.Om een kleine indruk te geven van de mogelijkheden die deze camera biedt hebben we een paar filmpjes gemaakt van het menu van de Alpha 580 zodat u kunt zien wat er allemaal voor functies in het menu schuilgaan. Uiteraard hebben we ook nog een filmpje online gezet die we echt met de Alpha 580 hebben geschoten.Deze onderstaande video is gemaakt met de Sony Alpha 580 camera als videocamera. Het is geweldig om ervaren met hoe weinig licht deze camera nog een zeer acceptabel beeld neerzet. Daar kunnen een hoop 'echte' videocamera's niet aan tippen omdat hun sensor een stuk kleiner en daarmee veel ongevoeliger is. Wel moeten we eerlijk zijn over de geluidskwaliteit van de ingebouwde microfoon. Deze is gewoon ronduit slecht en eigenlijk niet echt bruikbaar voor serieus gebruik. Het is echter geen enkel probleem om er een externe microfoon aan te hangen want de camera beschikt over een microfoon ingang dus een Rode of Sennheiser microfoon is gewoon aan te sluiten.Wie technische testfoto's wil zien afkomstig van deze camera kan terecht bij Imaging Resource.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Bw (2424 dagen geleden.)
Ik dank u ook voor de fantastische review! Ik ben ook erg benieuwd hoe u aan de nl menu komt?!

Peter (2578 dagen geleden.)
Dank voor deze review. Heb de camera inmiddels in bezit (schoont al aantal jaren met de A100) en het is echt een verademing! Wat een vooruitgang, eenvoud en toch professionaliteit. Toch nog een vraagje, hoe ben je aan de Nederlandse taalinstellingen gekomen?

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 3 + 9 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Gebruikerstest Sony NEX-5
♦ Sony Bloggie, een leuk hebbeding of niet?
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 230 en Alpha 380
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 300 en Alpha 350 (dubbeltest)
♦ Preview: De Sony Alpha 900 nader bekeken.
♦ Gebruikerstest Viewfinder Photography producten voor strobist fotografie
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?